LUBENICE NAJSLAĐE NAKUPCIMA: Bostan u Deronjama kod Odžaka slabije rodio, ali proizvođači zadovoljni cenom

Z. Rajić

18. 07. 2020. u 08:23

Lubenice u Deronjama kod Odžaka, selu čuvenih bostandžija, dale su ovog leta manji rod, ali će ipak biti zarade za proizvođače, a posebno za nakupce.

ЛУБЕНИЦЕ НАЈСЛАЂЕ НАКУПЦИМА: Бостан у Дероњама код Оџака слабије родио, али произвођачи задовољни ценом

Foto Z.R.

Rane sorte, čija je berba u punom jeku, preuzimaju nakupci po 25 dinara za kilogram, a prodaju ih za 40 ili 50 dinara. Plodove otkupljuju i trgovine voćem i povrćem iz Novog Sada i Beograda, takođe po ceni od 25 dinara, ali i za 30 dinara po kilogramu za probrane, krupnije lubenice.

- Rod je slabiji zbog obilnih kiša i hladnijeg vremena krajem maja i početkom juna. Prinos je od 15 do 20 tona po jutru, ili duplo veći po hektaru. Međutim, kad je rod manji, cena je bolja, tako da ima neke zarade - navodi Jovan Marić, koji lubenice gaji na tri i po jutra.

Kod Jovana po lubenice dolaze preprodavci iz Subotice, Bačke Topole, Kule, Vrbasa, Kljajićeva, Vajske... Dao im je prednost, jer plaćaju odmah, za razliku od zvaničnih otkupljivača, kod kojih se na isplatu čeka mesec ili dva.

Potražnja za lubenicama iz Deronja je velika, jer imaju dobar kvalitet, a kako kažu proizvođači, one koje tek treba da se beru biće još slađe, "zato što su dobile više sunca".

Vlada Sotirović ima bostan na pet i po jutara, a ovog leta je odustao od toga da lubenice isporučuje piljarama u Novom Sadu i Subotici.

- Dajem ih nakupcima, koji imaju istu zaradu kao i mi, iako nisu ništa uložili u proizvodnju, niti imali bilo kakav rizik, nego im je jedini trošak gorivo da dođu do Deronja. Samo za zaštitu roda izdvojio sam 250.000 dinara, a prevoz do piljara bio bi dodatno opterećenje - ističe Sotirović.

PODBACILE DINjE

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova tokom zrenja, u Deronjama je posebno podbacio rod dinja.

- Sa pola jutra ubraću od 150 do 300 kilograma dinja, a trebalo je da dobijem tonu. Nakupci ih uzimaju po ceni od 70, a prodaju za 120 dinara po kilogramu - keže Sotirović.

Dragan Miljanović od pre sedam godina proizvodi sitnije lubenice, od tri do osam kilograma, i dosad ih je većinom izvozio, a ovog leta ih mahom plasira na domaćem tržištu, prodajom novosadskoj firmi "Darkom" ili na lokalnim pijacama i kvantaškim u Novom Sadu i Subotici.

Na 25 hektara gajim sorte koje, kad godina ponese, daju od 80 do 100 tona po hektaru, a ovog leta je prinos prepolovljen. Sitnije lubenice su tražene u Evropi zato što su tamo manje porodice, a tako je sve više i kod nas. Idućeg meseca prodavaću lubenice u zemljama regiona i EU, ali zbog kasne berbe cene neće biti kao lane, kad sam u Češkoj postizao 13-14 evrocenti po kilogramu, a sad će biti osam centi - rekao je Miljanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere