TAMBURA ZAUVEK U SRCU: Selo Deronje, posle devet godina, uzvratilo udarac Novom Sadu

Z. Rajić

13. 07. 2021. u 11:41

TAMBURA se, posle devet godina, vratila u Deronje, selo u kojem je na pijedestalu više od dva i po veka, koliko je neguju ovdašnji romski muzičari.

ТАМБУРА ЗАУВЕК У СРЦУ: Село Дероње, после девет година, узвратило ударац Новом Саду

Foto D. P.

Deronjčani nikad nisu prežalili što je "Tamburica fest" preseljen u Novi Sad, pa su pokrenuli manifestaciju "Tambura u srcu Deronja", održanoj za vikend.

Takmičilo se pet bandi, a pobedio je domaći orkestar "Biće skoro propast sveta", čiji su članovi potomci slavnih muzičara, koji su svirali u istoimenom filmu Aleksandra Saše Petrovića, kao i u njegovim čuvenim "Skupljačima perja".

- Nema romske kuće u Deronjama u kojoj bar neko nije muzičar, a u mnogima sviraju svi muški članovi porodice. Sa nama u orkestru je svirao tamburu moj devetogodišnji unuk, kojem je taj instrument u krvi, a u muzičkoj školi u Odžacima uči akustičnu gitaru - rekao nam je vođa pobedničkog sastava Dejan Jovanović.

Foto M. J.

Učesnik manifestacije bio je i književnik Ilija Tucić, koji je govorio o tamburi kao brendu Deronja. Feštu je otvorio Danilo Jovanović, prva harmonika Srbije, Hrvatske i BiH, treća harmonika sveta i ponos stanovnika Deronja. U pratećem programu nastupili su folklorni ansambli iz opštine Odžaci, a začini su bili i "Krofnijada", takmičenje u kuvanju ovčjeg paprikaša i izložba starih traktora.

Danilo Jovanović, Foto D. P.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna