DAN POBEDE U NEGOTINU: Žrtve ne smemo zaboraviti!

S. M. J.

09. 05. 2022. u 15:30

OPŠTINSKA organizacija SUBNOR-a obeležila je 9. maj, Dan pobede, polaganjem venaca na spomen obeležja u Negotinu i Štubiku.

ДАН ПОБЕДЕ У НЕГОТИНУ: Жртве не смемо заборавити!

foto: S.M.Jovanović

Delegacije negotinskog SUBNOR-a, lokalne samouprave, Rezervnih vojnih starešina, Civilnih invalida rata i Ratnih vojnih invalida opštine Negotin povodom 77 godina od završetka Drugog svetskog rata položile su vence i cveće na Spomen biste narodnih heroja Branka Perića, Ljube Nešića, Vere Radosavljević i Stanka Paunovića u parku kod hotela, ali i na Spomen kosturnicu na gradskom groblju, spomen obeležje borcima ratova od 1991. do 1999. kao i na spomenik Crvenoarmejcima u Štubiku.

foto: S.M.Jovanović

Dragoljub Ristić, v.d. pred. SUBNOR Negotin

-Pobedi u našoj zemlji uz Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije značajno su doprineli  i pripadnici Crvene armije. Od kraja septembra do sredine oktobra za oslobođenje našeg kraja poginulo je 657 Crvenoarmejaca, pripadnika Ukrajinskog fronta. U Radujevcu, Sikolu, Karbulovu i Popovici pao je 21 junak Crvene armije, u Mihajlovcu 32, Trnjanu i Dušanovcu po pet,  Maloj Kamenici 78, Štubiku 51, Donjem Milanovcu 21, na Miroču 14, u Jabukovcu  94, Bukovoj glavi 15, Vratni devet, Mosni 18, Urovici 39, Boljetinu, Samarinovcu, Miloševu i Srbovu po jedan.  U Plavni su poginula 93 junaka Crvene armije, Klokočevcu 17, Dupljanu osam, Toponicišest, Negotinu 64, Kobišnici i Čubri 20, Vidrovcu 16. Ove žrtve ne smeju da budu zaboravljene - rekao je Dragoljub Ristić, v.d.predsednika negotinskog SUBNOR-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PROMOCIJA MERA ZA ZAPOŠLJAVANJE: U Leskovcu i Vlasotincu predstavljeni konkursi NSZ