U NOVOM SADU REŠEN VIŠEDECENIJSKI PROBLEM: Novi doprinos zaštiti životne sredine

Novosti online

02. 03. 2022. u 14:24

NOVI Sad uspeo je da reši višedecenijski problem i ukloni sve radioaktivne gromobrane. Članica Gradskog veća za ekologiju Mira Radenović izjavila je da je Grad je u saradnji sa stručnjacima PMF-a uspeo da postavi nove uređaje.

У НОВОМ САДУ РЕШЕН ВИШЕДЕЦЕНИЈСКИ ПРОБЛЕМ: Нови допринос заштити животне средине

Z. Grumić

U protekloj deceniji Novi Sad je na brojne načine doprineo zaštiti životne sredine konstantnim ulaganjima u projekte koji omogućuju da Novi Sad sija svojom punom lepotom, ali i čuvaju zdravlje Novosađana i budućih generacija. U ekologiju, kroz brojne projekte uloženo čak dve i po milijarde

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nedavno je na svom profilu na Instagramu podelio sa građanima projekte koji, kako je naglasio - predstavljaju trajnu promenu odnosa prema okolini - istakavši izgradnju kompostnog polja, pokretanje geografsko-informacionog sistema što je uvod u Katastar zelenih površina, podršku građanima u nabavci novih bicikala, projekat "Pretvorimo kvart u park", izgradnju regionalne deponije, zalivnih sistema, rekonstrukcije deset parkova…

Vučević je naveo i da je rešen višedecenijski problem sa radioaktivnim gromobranima, a kako članica Gradskog veća za ekologiju Mira Radenović kaže reč je o veoma opasnim uređajima.

- Ukoliko se sa radioaktivnim uređajima neadekvatno upravlja mogu biti izuzetno opasni i mogu ugroziti zdravlje ljudi ukoliko dođu u bliski kontakt sa oštecenim gromobranom. Grad je u saradnji sa stručnjacima PMF-a, uspeo da ukloni sve gromobrane i zameni ih novim brzostartujućim bezbednim uređajima – kaže Radenović.

Podsećamo, radioaktivni gromobrani postavljeni su šezdesetih godina prošlog veka i to na mestima o kojima nije vođena evidencija, a reč je o uređajima koji su izvor jonizujućeg zračenja.

VAŽNO I ONO ŠTO SE NE VIDI „GOLIM OKOM“

Međutim, uz projekte koji su realizovani i vidljivi „golim okom“ građana, važan korak za Srpsku Atinu bila je i postavka postulata upravljanja životnom sredinom, a u poslednjih pet godina kao temelj za dobru pripremu izrađena su nova strateška dokumenta koja stvaraju temelje za planove upravljanja otpadom, kako na regionalnom, tako i na lokalnom nivou, zatim za regionalni sistem upravljanja otpadom, izgradnju sistema za preradu zelenog otpada i mnogo drugih važnih projekata koji unapređuju ekološke standarde Novog Sada, kao i za primarnu separaciju za koju su već preduzeti prvi koraci.

 
POSTAVLjENO 70 PODZEMNIH KONTEJNERA

Naime, za 2022. najavljeno je postavljanje više od 70 podzemnih kontejnera, a kako Radenović objašnjava postavljanje novih podzemnih kontejnera predstavlja korak ka uvođenju sistema primarne separacije na teritoriji grada.

- Kontejneri se svuda gde za to postoji mogućnost postavljaju u paru. Ideja je da kad sagradimo savremeni regionalni centar upravo podzemni kontejneri preuzmu ulogu odvojenog sakupljanja otpada po sistemu mokre i suve kante, kaže Radenović i podseća da u podzemne kontejnere stane veća količina otpada, kao i da ne šire neprijatan miris, kaže Radenović.

A kada je reč o otpadu, veliki korak za Novi Sad predstavlja i projekat projekat uvođenja sistema za upravljanje otpadom.

- Uvođenje ovog sistema u skladu sa svim pravilima zaštite životne sredine je izuzetno zahtevan posao posebno kad krećemo od nule. To zahteva spremnost svih učesnika u sistemu da se maksimalno angažuju kako bi nova pravila i zaživela – smatra Radenović.

Podsećamo, Novi Sad je tokom prethodnih deset godina uložio čak 2,5 milijarde u ekologiju i zaštitu životne sredine, a plan je da se ovaj trend nastavi.

- Sve urađeno je samo pokazatelj u kom pravcu će se naš voljeni grad razvijati, našoj deci ćemo ostaviti čistiji i zeleniji Novi Sad – rekao je nedavno gradonačelnik Miloš Vučević

(NS Uživo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)