OBUKA NEFORMALNIH NEGOVATELJA: Posle Sombora, Centar za pomoć starim i dementnim osobama otvoren i u Pirotu

V. ĆIRIĆ

05. 02. 2022. u 06:21

PIROT je dobio Centar za pomoć starijim osobama koje pate i od demencije, otvoren u prostorijama Crvenog krsta u Jevrejskoj ulici, sa ciljem da se ovoj populaciji pomogne da se lakše nosi sa problemima koji prate ovu bolest.

ОБУКА НЕФОРМАЛНИХ НЕГОВАТЕЉА: После Сомбора, Центар за помоћ старим и дементним особама отворен и у Пироту

Foto V. Ćirić

Nataša Todorović, iz Crvenog krsta Srbije, kaže da će centar, pored ostalog, služiti za obučavanje neformalnih negovatelja koji brinu o dementnim osobama i savetuju članove domaćinstva - na koji način da brinu o higijeni i da promene posteljinu, kako da komuniciraju...

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković naglašava da - iako je diskriminacija pozitivnim zakonima zabranjena - ona se ipak dešava prema pojedinim grupama, među kojima su i oni stariji od 65 godina. Konstatovala je i da demencija jeste veliki problem, a posebno zato što nedostaje prava podrška porodicama u kojima takve osobe žive. Štaviše, više od 90 odsto neformalnih negovatelja su žene, mada se sve češće u ovaj posao uključuju i muškarci, ali nedostaje sistemska podrška, odnosno dnevni centri za dementne i posebna odeljenja koja bi bila pod okriljem zdravstvenih ustanova.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Sreten Selaković podseća da je u okviru pomenutog projekta, osim u Pirotu, ovakav centar otvoren i u Somboru, a najavljuje da će se u edukaciji neformalnih negovatelja koristiti i informatička oprema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)