CILJ DOVOLJNO ENERGIJE BEZ UBIJANJA PRIRODE: Međunarodni dani energetike u Novom Sadu

Z. G.

04. 11. 2021. u 07:29

SRBIJA može i treba da bude šampion u energetskoj tranziciji, a već težimo tome da nam zemlja bude potpuno ekološki čista, da imamo zdraviju životnu sredinu i klimu, kao i da obezbedimo čistu energiju, istakla je juče u Novom Sadu ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na svečanom otvaranju jubilarnih desetih Međunarodnih dana energetike i investicija.

ЦИЉ ДОВОЉНО ЕНЕРГИЈЕ БЕЗ УБИЈАЊА ПРИРОДЕ: Међународни дани енергетике у Новом Саду

Otvaranje Međunarodnih dana energetike, Foto Pres služba Grada

- Važno je da imamo dovoljno energije ali da je stičemo na održiviji način. Baza svega su zakon i podzakonski akti, nakon čega sledi izgradnja novih elektroenergetskih kapaciteta, vetroelektarana, gasnih elektrana, poručila je ona pozdravljajući učesnike i goste dvodnevne manifestacije u "Master centru" Novosadskog sajma.

U Srbiji, kako je naglasila, predstoje u toj oblasti investicije koje će doneti mnogo novih radnih mesta.

Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da je energetika ključno pitanje na globalnom nivou i napomenuo da u Novom Sadu, drugom po veličini gradu u Srbiji koji je istovremeno i značajan regionalni industrijski centar, nastoje da naprave značajan iskorak u razvoju uvođenjem energetski efikasnih sistema u svakom segmentu.

- Naš cilj je da maksimalno iskoristimo znanje koje imamo i snažan zamajac novosadske privrede koja nam puni budžet, pa da iz sopstvenih sredstava i uz povoljne kreditne aranžmane i saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama, nastavimo uvođenje najboljih, najekonomičnijih i najzdravijih tehnologija - istakao je Vučević.

Međunarodni dani energetike i investicija okupljaju stručnjake iz Srbije, regiona i Velike Britanije.

UŠTEDE U DOMAĆINSTVIMA

JUČE je održana plenarna sesija "Ubrzanje energetske tranzicije u Srbiji-presek stanja" a u okviru više panela su i teme "Podrška unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima", "Projekat unapređenja energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini" i druge.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!