PRILIKA ZA NEZAPOSLENE I POSLODAVCE: Grad Subotica i NSZ raspisali konkurse za zapošljavanje

J. L.

12. 07. 2021. u 15:33

NACIONALNA služba za zapošljavanje i Grad Subotica raspisali su javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje, dok je za poslodavce otvoren poziv za dodelu subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, kao i konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposleni.

ПРИЛИКА ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ И ПОСЛОДАВЦЕ: Град Суботица и НСЗ расписали конкурсе за запошљавање

Foto: Arhiva

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji NSZ  i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 250 hiljada dinara, odnosno 270 hiljada dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih odobrava se poslodavcima iz privatnog sektora, u jednokratnom iznosu. Kategorije teže zapošljivih na koje se ova subvencija odnosi su mladi do 30 godina, mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim i starateljskim porodicama, nezaposleni koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od 12 meseci, osobe sa invaliditetom, stariji od 50 godina, Romi, žene, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći i žrtve porodičnog nasilja.
Javni pozivi su otvoreni do utroška raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30. septembra.
Javni radovi su mera aktivne politike za zapošljavanje koju organizuje Grad Subotica, uz poslovno-tehničku saradnju sa NSZ, na kojima se angažuju nezaposlena lica u cilju očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i ostvarivanja određenog društvenog interesa. Poslodavac može organizovati sprovođenje javnih radova ukoliko uključi nezaposlene iz kategorija lica koja posao traže duže od 12 meseci, radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći, Rome, osobe sa invaliditetom, mlade do 30 godina i lica starija od 50 godina. Lica bi bila angažovana do četiri meseca, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, a javni radovi se mogu sprovoditi u oblastima održavanja i zaštite životne sredine i prirode, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i socijalne zaštite i humanitarnog rada. Konkurs je otvoren do 23. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega