ORLOVI SPASAVAJU VRSTU: Dva mladunca obeležena satelitskim odašiljačem

LJ. P.

05. 07. 2021. u 10:33

MIMA i Mihajlo, mladunci orla krstaša, narednih godina će slati vredne informacije koje će pomoći da se njihova vrsta bolje upozna i zaštiti.

ОРЛОВИ СПАСАВАЈУ ВРСТУ: Два младунца обележена сателитским одашиљачем

FOTO: DZPPS

Krstaši iz Srbije će prvi put biti praćeni uz pomoć satelistskih odašiljača, najnovije tehnologije koja će ornuitolozima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije omogućiti da u realnom vremenu saznaju veliki broj informacija koje mogu da obezbede opstanak ove vrste

U petak 2. jula, tim ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zajedno sa kolegama iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode (MME – BirdLife Hungary) i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, i veliku pomoć profesionalnih alpinista posetio je gnezdo krstaša.

FOTO: DZPPS

Svi mladunci, kako navode u DZPPS, su obeleženi metalnim i plastičnim prstenovima, a dva su dobila i satelitske odašiljače koji će istraživačima pomoći da ih prate, saznaju kuda se kreću, gde love, i da im se priskkoči u pomoć ako bude potrebno.

Sa svega tri para, orlovi krstaši su najređa ptica grabljivica u našoj zemlji i u Crvenoj knjizi ptica Srbije dobili su kategoriju kritično ugrožene vrste zbog izuzetno male brojnosti i velikih opasnosti koje prete njihovom opstanku u prirodi.

FOTO: DZPPS

Sva tri gnezda orlova krstaša nadziru volonteri DZPPS, lovočuvar iz Srpskog Krstura i čuvari prirode iz Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“. Čuvanje gnezda je, kao i godinama unazad, doprinelo da se orlovi bezbedno i uspešno gnezde. Ove godine podmladak krstaša u Srbiji čine četiri mladunca, dva mužjaka i dve ženke. Ženke su nazvane Mima i Zlatica, a mužjaci Mihajlo i Gavrilo.

- Za naše krstaše najveće pretnje su trovanje i nedostatak drveća na kojima bi se gnezdili – kaže Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS. - Ovog proleća zabeležili smo nekoliko slučajeva trovanja ptica na severu Banata, a samo pukom srećom orlovi nisu stradali. Neodgovorna upotreba pesticida i sve češće namerno trovanje lisica, šakala, pasa i drugih mesojeda hitno mora da se zaustavi kako bismo sačuvali ptice sa nacionalnog grba.

FOTO: DZPPS

Krstaši se gnezde na samom severu Banata, u prostranstvu stepe i oranica. Naša mala nacionalna populacija deo je veće panonske populacije koja broji više stotina parova u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji i Češkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OBNOVA POSLE ŠTETE OD POPLAVE: Završena rekonstrukcija mosta u Turekovcu