“NEBESKA KRSTARICA” IZNAD BELAVE: Ornitolog Ivan Medenica snimio retku vrstu orla

V.Ć.

18. 05. 2021. u 14:00

POZNATI ornitolog Ivan Medenica iz Pirota, proteklih dana snimio je crnog lešinara, retku vrstu orla, koja je u Srbiji odavno iščezla.

“НЕБЕСКА КРСТАРИЦА” ИЗНАД БЕЛАВЕ: Орнитолог Иван Меденица снимио ретку врсту орла

Foto: Ivan Medenica

Grabljivica koju nazivaju i “nebeskom krstaricom”, ili “sup- starešinom” veća  i snažnija  beloglavog supa, čija su staništa u kanjonu Uvca.

Foto: V. Ć.

 

-  Ova vrsta orla je u Srbiji viđena svega nekoliko puta. Jedinke koje se u susednoj Bugarskoj  satelitiski prate,šalju signal da preleću područje Srbije, a naročito predeo oko Pirota. Ukoliko sa populacijom u susednoj Bugarskoj sve bude u redu, u narednim godinama, možemo da očekujemo sve veći broj jediniki i na našem području, ukoliko uspostavimo hranilišta i na Staroj planini. Jedinka koju smo snimili iznad Belave, nastavila je let ka kanjonu reke Jerme - kaže ovaj stručni saradnik niškog Zavoda za zaštitu prirode i dodaje da je pticu snimio sa biologom Danilom Panićem.Nakon objave da je snimio nebesku krstaricu Medenici se javio bugarski kolega Emilijan Stojanov koji je predstavio  kompletnu putanju leta ptice koja na sebi ima odašiljač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a