"NIJE BILO LAKO OTIĆI" Zoran Terzić posle dve decenije napustio kormilo ženske odbojkaške reprezentacije: 20 godina, 20 medalja

S. K.

17. 01. 2022. u 23:04

ONO što se pričalo poslednjih meseci dogodilo se i zvanično: Zoran Terzić, posle 20 godina, nije više selektor ženske odbojkaške selekcije.

НИЈЕ БИЛО ЛАКО ОТИЋИ Зоран Терзић после две деценије напустио кормило женске одбојкашке репрезентације: 20 година, 20 медаља

FOTO: M. Vukadinović

Čelnici OSS su saopštili da sa trofejnim stručnjakom nije postignut dogovor o nastavku saradnje, tako da će devojke na ovogodišnjem SP od 23. septembra do 15. oktobra u Holandiji i Poljskoj, na kojem brane zlato iz Japana, voditi drugi stručnjak.

- Nekako smo svi bili svesni, i ja, i ljudi iz Saveza, i igračice, da će jednog dana doći i taj momenat kada ću prestati da budem prvi trener reprezentacije. Desilo se da na taj jubilej, 20 godina u radu sa selekcijom dođe do toga da više nisam na klupi Srbije - istakao je Terzić.

- Sigurno je da prvo dugujem ogromnu zahvalnost za ovaj period pre svega igračicama, a bilo ih je mnogo u lepoj priči svih 20 godina, svim mojim saradnicima, bez kojih ne bismo mogli da napravimo takve rezultate, i naravno Savezu, koji je uvek stajao iza nas i definitivno pomogao nam da ostvarimo sve ono što smo ostvarili u poslednjih 20 godina.

Terzić je preuzeo tada selekciju SR Jugoslavije 2002. godine, kada su dame bile daleko od elite. Strpljivim radom i hrabrim potezima stvorio je jednu od najboljih selekcija sveta. Na stazu uspeha sa devojkama izašao je 2006, kada je na SP u Japanu osvojio bronzu, prvu medalju posle 1951. godine, kada su dame bile treće na EP u Parizu. Sa nacionalnom selekcijom osvojio je 20 medalja: srebro i bronzu na Olimpijskim igrama u Riju i Tokiju, svetsko zlato 2018. i bronzu 2006, tri zlata, dva srebra i bronzu na evropskim prvenstvima, srebro na Svetskom kupu 2015, tri bronze u Gran priju, bronzu na Evropskim igrama 2015, tri zlata i bronzu u Evropskoj ligi, srebro na Univerzijadi 2009. u Beogradu.

- Ne treba sigurno trošiti reči na to koliko je teško. Normalno da posle 20 godina ne može da bude lako da se donese jedna takva odluka. U razgovoru sa čelnim ljudima Saveza zbog neke moje dalje motivacije, zbog možda nove energije, dogovorili smo se da prestanem da radim ovaj posao, da se "odmorim" od naše reprezentacije neko vreme - kaže Terzić.

Sjajni stručnjak je dva puta proglašen za najboljeg trenera Evrope u izboru CEV, 2018. i 2021. godine. Podsetimo, lane je sa selekcijom osvojio olimpijsku bronzu u Tokiju i evropsko srebro u Beogradu. Ispalo je da mu je finalni meč na EP u "Areni" sa Italijom (1:3) bio poslednji na klupi Srbije.

- Sigurno je da reprezentaciju osećam kao svoju svih ovih 20 godina i da ću je osećati i u narednom periodu. Jer, drugu zemlju nemam i sigurno je da ću u svakom momentu uvek biti na raspolaganju za bilo koju vrstu pomoći, ako je bude tražio novi trener, Savez ili igračice. Srpsku reprezentaciju osećaću kao svoju do kraja života - naglašava Terzić.

Prekaljeni stručnjak veruje da će devojke nastaviti sa uspesima i bez njega na klupi:

- Siguran sam da će Savez naći pravo, najbolje rešenje za poziciju prvog trenera. Siguran sam da imamo respektabilnu ekipu koja može u narednom periodu da zadrži nivo rezultata, čak i da ih poboljša. Jednostavno, takav je skup devojaka da su navikle da pobeđuju, da žele da igraju za reprezentaciju svim svojim srcem, što nas je i vodilo do uspeha. Mnogo sreće, sve najbolje želim mom nasledniku, ekipi i Savezu. I još jednom uvek ću biti za bilo koju vrstu pomoći. Sa srećom - poručio je Terzić.

Srećno i Zoranu Terziću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a