OGROMNO PRIZNANJE: Darko Krsman, momak za velika sportska dela

Bogoljub Grujić

14. 03. 2021. u 07:15

NOVOSAĐANIN iz Orlovata, rođen u Zrenjaninu, master diplomac Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Darko Krsman (31), za sjajan stručni rad u praksi, počastvovan je laskavim priznanjem poznatog Svetskog instituta, sa sedištem u Italiji, kojim rukovodi čuveni profesor Karlo Buzičeli.

ОГРОМНО ПРИЗНАЊЕ: Дарко Крсман, момак за велика спортска дела

FOTO: Privatna arhiva

- Prijatno sam iznenađen, nije mala stvar biti proglašen za trenera godine, kada su snaga i kondicija u pitanju - kaže, za "Novosti", Darko.

FILIPINCE "OŠTRIO" ZA TOKIO

OSIM značajnog iskustva u stručnom štabu košarkaškog nacionalnog tima Kine, Darko Krsman je do pandemije virusa korona, reprezentaciju Filipina uspešno pripremao za kvalifikacije za OI u Tokiju.
Kao što je poznato, posle odustajanja reprezentacije Novog Zelanda od učešća na olimpijskom kvalifikacionom turniru u Beogradu, od 29. juna do 4. jula, to mesto zauzeće selekcija Filipina. Tako će za samo jednu kartu za Tokio, namenjenu pobedniku turnira, rival domaćinu, selekciji Srbije, uz Dominikansku Republiku, Portoriko, Senegal i Italiju, biti i - Filipinci.

Bez obzira na to što živi i radi u Novom Sadu, sebe smatra i građaninom Zrenjanina, evropskog grada sporta za 2021. godinu.

- Odakle ti je supruga, odatle si, staro je nepisano pravilo, i šta ću, ne bunim se, volim Zrenjanin - uz osmeh dodaje najbolji kondicioni trener na svetu, napominjući da mu roditelji žive u selu Orlovat, a supruga Marijana Veskov je iz grada na obalama pitomog Begeja.

UVEK sa torbom u gepeku, prepunom rekvizita za kvalitetno vežbanje, Darko Krsman je svojevrsna radionica pozitivnih vibracija, na točkovima, zaljubljen u "kraljicu" igara sa loptom i uvek spreman da savetima, ali i pokaznim demonstriranjem gde se zatekne, pomogne sportistima i košarkašima, pre svih.

Između dve velike opsesije, košarke u varijantama 3x3 i "pet na pet", nikada nije pravio razliku, jednakim intenzitetom, ogromnom energijom i voljom, pristupao je zadacima koje su košarkaši, u dogovoru sa njim, sami sebi postavljali kao imperativ.

- Često su neke stvari na prvi pogled delovale nestvarno, ali rad se uvek isplatio i doneo rezultate - priča trener koji je dao svoj puni doprinos u košarkaškom napretku braće Stefana i Strahinje Stojačića, Dejana Majstorovića, Kojića, Savića, Brankovića i svih ostalih basketaša sa kojima je sarađivao, kao i košarkaških reprezentativaca Srbije Dragana Apića, Stefana Pota...

ISKUSTVO Krsman u radu sa košarkaškim reprezentativcima Kine/FOTO: Privatna arhiva

POSEBAN segment u karijeri mladog kondicionog trenera, predstavlja naučni rad i aktivno učešće u pisanju četvrtog izdanja knjige "Periodizacija sportskih treninga", koju priređuje profesor Tudor Bompa.

- U trećem izdanju ove, svim trenerima i te kako korisne knjige, moje ime je samo spomenuto, a tada sam bio stažer u Italiji, kod svog mentora, jednog od najboljih kondicionih trenera na svetu, Karla Buzičelija, a evo u novom izdanju, imao sam čast da budem autor jednog dela knjige - ponosno ističe Darko, vlasnik dvadesetak različitih međunarodnih licenci za rad u košarci i specijalne, američke, koja mu omogućuje rad u NBA ligi.

SAMOPREGORAN i veoma stručan rad zapao je za oko NBA skautima, koji sve prate i ništa ne prepuštaju slučaju, pa je već bilo nekoliko ponuda, ali je situacija sa koronom usporila konkretne dogovore.

- Moj prevashodni cilj je da nastavim da se usavršavam, stičem kroz praktičan rad nova znanja iz košarke 5 na 5 i basketa 3x3. S obzirom na to da sam, kao i mnogi, veliki fan NBA, voleo bih da se jednoga dana oprobam u najspektakularnijoj i najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi na svetu - kaže Darko, uz napomenu da kada je košarka u pitanju, mnogo mu znači stečeno iskustvo u radu sa nacionalnim košarkaškim selekcijama Kine i Filipina.

LASKAVO Krsman sa priznannjem za trenera 2020. godine/ FOTO: Privatna arhiva

Kako na kraju ističe, bez obzira na to gde ga životni put odvede, uvek će rado pomagati basketašima iz ekipe Ub, koji su trenutno treći na svetu i imaju velike ambicije da, poput Limana, zaposednu svetski tron.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)