NJU JE VOLEO SANJA ILIĆ: Frontmen "Balkanike" je bio oženjen našom poznatom glumicom

Novosti online

07. 03. 2021. u 14:05

PREMINUO je muzičar i frontmen grupe „Balkanika" Aleksandar Sanja Ilić preminuo je u 70. godini života.

ЊУ ЈЕ ВОЛЕО САЊА ИЛИЋ: Фронтмен Балканике је био ожењен нашом познатом глумицом

Foto: Printskrin

Sanja Ilić bio je oženjen glumicom Zlatom Petković koja je preminula u Beogradu 2012. godine. 

Zlata Petković je bila jedna od najlepših žena na ovim prostorima, te bila i Mis Jugoslavije.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar, a Sanja je njenu smrt teško podneo.

Rođen je 1951. u Beogradu. NJegov otac je kompozitor Miodrag Ilić Beli, a brat kompozitor Dragan Ilić koji svira u Generaciji 5. Jedan od pradeda mu je bio akademik Jovan Žujović, a drugi solunac i poslanik Aleksa Žujović. Bio je oženjen glumicom Zlatom Petković.

Kada je imao 12 ili 13 godina, napisao je muziku na tekst Duška Radovića koju je izvodio Dragan Laković. Kada je imao 16. godina, poslao je svoju kompoziciju „Pesnik mira" , koju je pevala Lola Novaković, kojom je Jugoslavija trebalo da se predstavi na Evroviziji 1968. 1976. njegovu kompoziciju " Baj, baj, baj" izvela je Bisera Veletanlić, na istom takmičenju ali ovoga puta u Opatiji. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1975 .

Kao mladić je nastupao u grupi Vragolani, a zatim u grupi San. NJegov najbolji prijatelj Predrag Jovičić Trta koji je bio pjevač grupe San, poginuo je od strujnog udara u toku koncerta u dvorani Čair u Nišu 1975. U znak sjećanje na njega, snimio je album Uspomene. Sedamdesetih godina 20. vijeka je komponovao muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst LJubivoja Ršumovića: „Sve što smo želeli, sve što smo hteli. To su nam dali, crveno-beli“. NJegova pjesma „Halo, halo” u izvođenju grupe Aske predstavljala je Jugoslaviju na Pjesmi Evrovizije 1982. NJegova pjesma „Princeza” u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za Pjesmu Evrovizije 1984.

Grupu Balkanika je osnovao 1998, a prvi koncert je održan 26. juna 2000. Sa Balkanikom je nastupao na koncertima širom svijeta. Predstavljao je Srbiju na pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu, zajedno sa svojim bendom; pesma se zove Nova deca. Pesma je ušla u finale Evrovizije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)