NARODNA SKUPŠTINA RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Visoki predstavnik ne može biti nadređeni Srpskoj

S. M.

11. 05. 2021. u 21:11

NARODNA skupština Republike Srpske odbacuje zahtev visokog predstavnika u BiH i daje podršku odlukama koje je doneo Odbor za obeležavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine.

НАРОДНА СКУПШТИНА РС УСВОЈИЛА ЗАКЉУЧКЕ: Високи представник не може бити надређени Српској

Foto: Novosti

dejtonskiOvo se navodi u Zaključcima koji su usaglasili poslanici vladajućih i opozicionih stranaka i koji su usvojeni u NSRS.

Ove zaključke usaglasili su svi poslanički klubovi, ali ih nisu potpisali opozivioni PDP i SDS. O predloženim zaključcima nije bilo poslaničke rasprave.

Ovi zaključci odnose se na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodeljenih određenim licima.

U zaključcima se navodi da je funkcija visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Srpskoj.

Narodna skupština Srpske, prema predlogu zaključaka, odbacuje "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika.

U zaključcima se konstatuje da je visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog delovanja, koji je utvrđen Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći "bonska ovlaštenja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)