NARODNA SKUPŠTINA RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Visoki predstavnik ne može biti nadređeni Srpskoj

S. M.

11. 05. 2021. u 21:11

NARODNA skupština Republike Srpske odbacuje zahtev visokog predstavnika u BiH i daje podršku odlukama koje je doneo Odbor za obeležavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine.

НАРОДНА СКУПШТИНА РС УСВОЈИЛА ЗАКЉУЧКЕ: Високи представник не може бити надређени Српској

Foto: Novosti

dejtonskiOvo se navodi u Zaključcima koji su usaglasili poslanici vladajućih i opozicionih stranaka i koji su usvojeni u NSRS.

Ove zaključke usaglasili su svi poslanički klubovi, ali ih nisu potpisali opozivioni PDP i SDS. O predloženim zaključcima nije bilo poslaničke rasprave.

Ovi zaključci odnose se na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodeljenih određenim licima.

U zaključcima se navodi da je funkcija visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Srpskoj.

Narodna skupština Srpske, prema predlogu zaključaka, odbacuje "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika.

U zaključcima se konstatuje da je visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog delovanja, koji je utvrđen Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći "bonska ovlaštenja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći