DESET STANOVA DO JUNA: U Brčko distriktu rade na nekoliko projekata stambenog zbrinjavanja Roma

M. D.

08. 04. 2021. u 20:42

PROJEKAT stambenog zbirnjavanja Roma koji se realizuje udruženim sredstvima Brčko distrikta BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH u iznosu od 75.000 KM koji podrazumeva izgradnju sedam i rekonstrukciju tri stambene jedinice planirano je da se završi do juna ove godine.

ДЕСЕТ СТАНОВА ДО ЈУНА: У Брчко дистрикту раде на неколико пројеката стамбеног збрињавања Рома

Foto: M. D.

Ovo je izjavila Ljubica Ilić, šef Odeljenja za raseljena lica, izbeglice i stambena pitanja u brčanskoj Vladi na prijemu delegacije Roma koji su povodom Svetskog dana Roma u gradskoj skupštini organizovali gradonačelnik Esed Kadrić i predsednik Skupštine distrikta Siniša Milić.

Čestitajući Romima njihov dan čelni ljudi distrikta su tokom prijema razgovarali o njihovom položaju te stambenom zbrinjavanju ove najbrojnije nacionalne manjine u Brčkom.

Šefica Ilić je istakla da ove godine zaopočinje novi projekat stambenog zbrinjavanja pripadnika romske nacionalnosti, tokom kojeg će biti obnovljeno šest i izgradnja jedne stambene jedinice.

- U Odeljenju postoji javni pozivi za dodelu donacija za rekonstrukciju, sanaciju ili izgradnju individualnih stambenih objekata na koji se mogu javiti svi Romi ukoliko ispunjavaju kriterijume. Takođe uskoro se očekuje i realizacija projekta CEB II koji datira još iz 2012.godine. On podrazumeva zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih naselja. Takvih u Brčkom ima šest. Mi imamo odluku Vlade da se ovaj projekat, vredan 1.407.000 evra, realizuje na Prutačama, čime će biti stambeno rješen veliki broj romskih porodica - pojasnila je Ilić.

Ona je podsetila na projekat izgradnje zgrade za Rome sa 18 stambenih jednica realizovan 2017. godine, koji funkcioniše po sistemu socijalnog stanovanja.

Mejra Šečić, poslanik u Skupštini Brčko distrikta Bih iz reda nacionalnih manjina, čestitala je Dan Roma svojim sunarodnicima i istakla da su obrazovanje Roma i njihovo stambeno zbrinjavanje najvažniji ciljevi.

- Zalagaćemo se da svi Romi dobiju svoj stan ili kuću. Radimo i na zapošljavanju kako bi oni bili ravnopravni članovi društva. Nadam se da ću svojim ličnim delovanjem pomoći - dodala je Mejra Šečić.

Na području distrikta Brčko trenutno živi oko 2.500 pripadnika romske nacionalne manjine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest