INCKO SE UPLAŠIO: Visoki predstavnik novim potezom ponizio Dejtonski sporazum

Novosti online

19. 02. 2021. u 09:16

ИНЦКО СЕ УПЛАШИО: Високи представник новим потезом понизио Дејтонски споразум

Foto: Printscreen/Jutjub/Al Jazeera Balkans

VISOKI predstavnik u BiH Valentin Incko nema nameru da podnosi izveštaj Narodnoj skupštini Republike Srpske o svom radu i sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u prethodnom periodu.

Svi izveštaji visokog predstavnika objavljeni su na veb stranicama UN i OHR-a, te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske, naveli su iz OHR-a.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da se na ovaj način nastavlja vladarsko ophođenje visokog predstavnika prema građanima BiH, pogotovo prema onima iz Srpske.

- Incko je mogao da dođe u Skupštinu Srpske i izveštaj usmeno podnese poslanicima, bez obzira na to što postoji u pisanoj formi. Verujem da se uplašio rasprave u najvišem zakonodavnom telu Srpske i pitanja koja bi mu narodni poslanici postavili - istakao je Petković.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da se radi o bezobraznoj konstataciji.

- Radi se o još jednom ponižavanju, ali ne Narodne skupštine, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je i Savetu za implementaciju mira isto tako rekao - rekao je Mazalica.

Iz PDP-a su naveli da bi voleli da je Incko došao u Narodnu skupštinu, te da bi mu rekli sve ono što misle da treba da mu se kaže, dok poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da nije trebalo ni ulaziti u ovu vrstu političkog obračuna s Inckom.

Politikolog Vojislav Savić rekao je da ovakav način komunikacije OHR-a pokazuje veliku dozu bahatosti, što je naročito tragično budući da je reč o jednoj i vremenski i funkcionalno prevaziđenoj instituciji.

(Glas Srpske)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)