NAJMLAĐI BIZNISMEN U SRPSKOJ: Branko Antić (11) iz Modriče prodaje prepeličja jaja

V. BLAGOJEVIĆ

18. 01. 2021. u 08:12

BRANKO Antić, jedanaestogodišnji dečak iz Modriče odmalena je ljubitelj sitnih pernatih životinja. Posebno je zaljubljen u ptice prepelice.

НAJMЛAЂИ БИЗНИСМЕН У СРПСКOJ: Брaнкo Aнтић (11) из Модриче прoдaje препеличја jaja

Foto V. Blagojević

Ovaj dečak ima mnogo planova u proizvodnji prepeličjih jaja, čime se svrstao u red najmlađih preduzetnika u Srpskoj.

- Svoje slobodno vreme koristim za uzgoj prepelica. Pre četiri godine javila mi se ljubav prema sitnim životinjama. To me je dovelo do odluke da počnem da uzgajam prepelice i druge ukrasne koke - počinje priču Branko, odlični učenik šestog razreda osnovne škole, i dodaje:

- Razmišljao sam šta bih mogao da radim, a da sebi zaradim džeparac. Pošto volim životinje, palo mi je na pamet da uzgajam prepelice zato što ih još niko nema u Modriči. Onda sam na internetu našao gde mogu da ih kupim. Mama me odvela i kupio sam prvih 16 prepelica - priča Branko.

Na farmi koju je sam napravio, Branko trenutno ima 24 prepelice i 19 vrsta drugih sitnih životinja. U poslu mu ponekad pomogne stariji brat Stefan, ali samo kada ga on zamoli.

- Prepelice dnevno snesu od 10 do 20 komada jaja koja koristimo za ishranu. Međutim, veoma brzo sam pronašao i prve kupce kojih iz dana u dan ima sve više. Na internetu sam našao sve o lekovitosti prepeličjih jaja. Koliko su zdrava govori podatak da jedno prepeličje jaje zameni pet kokošjih. Pomažu u borbi protiv astme, bronhitisa, manjka gvožđa u krvi... - priča Branko.

Branko ljubav prema pernatim životinjama želi da pretvori u posao od koga može dobro da zaradi.

- Dnevno snesu do 20 jaja, a jedna prepelica za 24 časa snese dva. Na našem tržištu 10 jaja od prepelice košta oko dva evra. Želja mi je da uzgajam do 150 prepelica - pravi računicu mali Branko.

Za razliku od vršnjaka, on slobodno vreme umesto na kompjuteru i mobilnom telefonu provodi na svojoj mini-farmi.

UZGAJA I RASNE KOKOŠKE

PORED prepelica, Branko Antić drži i zečeve, zatim uzgaja rasne koke šamo borce, kokinkine i tote. O ishrani tih životinja sam vodi računa, a hranu kupuje od novca koji zaradi prodajom prepeličjih jaja. Pored uzgoja prepelica i drugih sitnih pernatih životinja, Branko redovno trenira odbojku i u školi ređa petice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja