DOBROVOLJNO DAVALAŠTVO KRVI U VUKOSAVLJU: Sakupljeno 20 litara tečnosti koja život znači

V. BLAGOJEVIĆ

05. 10. 2020. u 18:38

OPŠTINSKA organizacija Crvenog krsta u Vukosavlju organizovala je treću ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

ДOБРOВOЉНO ДAВAЛAШТВО КРВИ У ВУКOСAВЉУ: Сaкупљeнo 20 литaрa тeчнoсти кoja живoт знaчи

Foto. V. Blagojević

Organizatori posebno naglašavaju zanačaj ove akcije kad je sve više potrebno krvi dobojskoj bolnici zbog povećanjog broja pacijenata. Akciji se odazvalo 74 davaoca, a krv je 62 moglo darovati.

- Svaka doza krvi je dragocena za pacijenta, pa onda i za bolnicu. Ove akcije nam puno znače, jer u ovom letnjem periodu koji je na izmaku samanjio se broj davalaca krvi kao i svake godine. Davaoci uglavnom namenski dolaze zato što se broj pacijenta čak povećao u bolnici, a broj davalaca krvi se smanjio. Pandemija nam je smanjila akcije darivanja po opštinam i mesnim zajednicama- kaže Jelena Mastilović, specijalista transfuzione medicine službe za transfuziju krvi Opšte bolnice u Doboju.

Akciji darivanja krvi u vreme pandemije koja je organizovana u Vukosavlju odazvao se veliki broj građana, među njima su bili iskusni davaoci ali i oni koji su prvi put darovali ovu dragocenu tečnost. Svi oni smatraju da je darivanje krvi najhumanije delo.

-Za mene darivanje krvi je jednostavno želja da nekom pomognem. Znam da moja krv može nekom život spasiti i na to sam ponosan - kaže Dragan Moćić redovni davalac krvi iz Vukosavlja.

I Boris Smiljić takođe iz Vukosavlja kaže da je darivanje krvi delo humanosti koje znači pomoć onom kome je život ugrožen.

U opštini Vukosavlje Crveni krst organizuje godišenje četiri akcije dobrovljnog darivnja krvi. Iako je Vukosavlje jedna od najmanjih opština, svakoj akcije se odazove oko sedamdest davalaca krvi.

Organizatori akcije dobrovoljnog davalaštva krvi smatraju da je akcija uspela u potpunosti. Prikupljene su 62 doze ili više od 20 litara dragocene tečnosti za potrebe pacijenta Dobojske bolnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna