UPLAŠIO IH “GRAĐANSKI URLIK” PROTIV MHE: Od 25 na sednicu SO Foča došlo samo 11 odbornika

R. MILOVIĆ

02. 10. 2020. u 11:05

OVOG oktobra teško da će doći do nove sednice SO Foča, koja u četvrtak nije imala kvoruma za rad, a na dnevnom redu je, imeđu ostalog, bila i tačka o izgradnji malih hidroelektrana.

УПЛАШИО ИХ “ГРАЂАНСКИ УРЛИК” ПРОТИВ МХЕ: Од 25 на седницу СО Фоча дошло само 11 одборника

Foto: R. M.

Od 25 na sednicu je došlo samo 11 odbornika, a do skupštinske sale su i ovih 11 prošli pored građana koji su transparentima ukazivali na štetnost gradnje MHE. Održan je i performans „Pijaca prirodnih resursa“, koja je, verovatno doprinela, da obornici, umesto na sastanak, naprave „curik“ u kafanu.

Nije ovo prvi put da se transparentima bune građani Foče protiv izgradnje MHE, kojih bi trebalo da bude oko 14 na pritokama Drine, računajući i one tri na reci Sutjeska i Hrčavka u NP „Sutjeska“.

Čašu nezadovoljstva ovoga puta je prevršio koncesionar „Srbinje-putevi“ započetim radovima na tri reke Bjelava (Mala, Velika i Bjelava), jer se ispostavilo da je bespravno posekao oko 3.000 kubnih metara šume, ušao u privatnu imovinu, bez predhodno razrešenih imovinsko-pravnih odnosa i neophodnih pratećih dozvola, o čemu su „Novosti“ pisale nedavno.

Za odbornike, od kojih je većina opet na listama kandidata Partija za novembarske izbore, najbezbolnije je bilo da na građanski „urlik“ naprave „curik“.

Foto: R. M.

- Isušena korita u fočanskoj MZ Miljevina, gde su urađene četiri MHE jasan je znak nama za „alarm“, šta čeka korita reka Bjelava - kažu za „Novosti“Jovan Drakula predsednik Udruženja građana „Bjelava“ i aktivista ovog udruženja Budimir Kovačević.

Koncesionar je obustavio „geološka“ istraživanja, kako ih zovu u „Srbinje-putevima“, a u celi slučaj se uključilo i Javno tužilaštvo iz Trebinja.

- Pokušaću za 15 dana sazvti predsednike Klubova odbornika, kako bi se dogovorili o nastavku sednice SO Foča, a kakav će biti odziv i da li će doći do novog skupštinskog zasedanja pre novembarskih Izbora, ostaje da sačekamo i vidimo - kaže Izet Spahić predsedni SO Foča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju