TAJKUNI NE ČUJU NI MINISTARKU: Novi nemiri u MZ Kraljske Bare, gde firma "Dekar" namerava da gradi MHE

M. S.

31. 08. 2020. u 08:24

NASTAVLjAJU se nemiri u MZ Kraljske Bare u opštini Kolašin, gde gnevni meštani duže od mesec drže u potpunoj blokadi jedno od gradilišta malih hidroelektrana Crnja, Crni potok i Ljubaštica, koje investitori nameravaju da "strpaju u cevi", što je već u poluilegali pokušano, ali je brzom intervencijom meštana i - osujećeno.

ТАЈКУНИ НЕ ЧУЈУ НИ МИНИСТАРКУ: Нови немири у МЗ Краљске Баре, где фирма Декар намерава да гради МХЕ

Građani na gradilištu / Foto KOR

- Ponovo kažemo, tražimo od Vlade Crne Gore da bezuslovno i što pre raskine ugovor o koncesiji, koji je zaključila sa kompanijama "Dekar" i "Dekar enerdži" za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) Crnja, Crni potok i Ljubaštica. O našem zahtevu nema razgovora! Nema pregovora - bio je kategorčan predsednik MZ Kraljske Bare Milovan Mišo Labović, na još jednom protestnom okupljanju meštana tog područja, koji je obavestio prisutne da su urgenciju na zahtev o raskidanju ugovora o koncesiji poslali pre dva dana i ministarki ekonomije Dragici Sekulić, čiju reč, kako tvrde meštani, investitori ne slušaju.

Naime, posle ličnog uvida u stanje na terenu, pre dvadesetak dana, ministarka im je obećala da neće biti nastavka radova dok Ministarstvo ne proveri sve dokumente o koncesiji.

- Posle toga, investitor na tabli gradilišta menja podatke koji se odnose na rok završetka radova, ali i one o nadzornom organu i izvođaču radova. Šta je to nego kršenje ministarkinog obećanja. Da napomenem da mi njoj verujemo, ali ne i investitoru, koji po našem mišljenju pokušava da ispravi neregularno stanje i ponovo obmane državu i inspekcije - smatra Labović.

 Foto KOR

On u ime meštana zahteva od nadležnih da se teren gde su počeli radovi na vodotoku Čestogaz vrati u prvobitno stanje.

- I da se uklone građevinske mašine i cevi, koje je investitor već postavio - kažu meštani, koji su iznenađeni postupanjem građevinske inspekcije koja je sa investitorom obišla gradilište, ali bez obraćanja i legitimisanja meštanima koji su bili "na straži".

UBUDUĆE "U BOJ" KAO NVO

MEŠTANI su na novom protestnom skupu odlučili da on bude i osnivačka skupština buduće NVO Udruženje za zaštitu Komova (UZKOM). Kako je saopšteno pored borbe protiv devastacije vodotoka, buduća NVO bila bi aktivna u svim oblastima koje se tiču razvoja Komova. Stanovnici će i ubuduće prema svim institucijama nastupati preko NVO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!