IZLOŽBA O PETRU KOČIĆU U BIJELJINI: Značaj pisma i pismenosti

V. MITRIĆ

07. 09. 2020. u 17:29

POVODOM Međunarodnog dana pismenosti, 8. septembra, zamenik gradonačelnika Bijeljine Marko Mihajlović u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” otvorio je izložbu pod nazivom “Novo čitanje Petra Kočića”.

ИЗЛОЖБА О ПЕТРУ КОЧИЋУ У БИЈЕЉИНИ: Значај писма и писмености

Foto: V. Mitrić

Direktor bijeljinske Biblioteke Jovan Cvjetković rekao je da su izložbu i predstavljanje knjiga realizovali u saradnji sa Narodnom bibliotekom i muzejskom zbirkom Zvornik koji su pripremili izložbu i izdali knjige "Tragika Petra Kočića" autora Milorada Đokovića i "Prepiska Kočićeva" autora Jovana N. Ivanovića.

- Mislili smo da je ovo najbolja prilika da nakon „Kočićevih dana“, koji su nedavno završeni u Banjaluci, napravimo pominjanje ovog sjajnog srpskog književnika i političara i ovdje u Bijeljini“- istakao je Cvjetković.

Direktor zvorničke biblioteke Negosava Stjepanović istakla je da je obaveza i misija bibliotekara da svakodnevno podsećaju na značaj pisma i pismenosti, kao i jezika uopšte, naročito ako se ima u vidu podatak da u BiH živi 90.000 nepismenih ljudi.

- Petar Kočić, borac za slobodu, pravdu i otadžbinu, velikan, vanvremenski pisac koji je pomerio granice srpske književnosti, kroz svoj književni i politički rad njegovao je i čuvao srpski jezik - naglasila je Stjepanovićeva.

Na promociji je rečeno da je "Tragika Petra Kočića", autora Milorada Đokovića, nastala kao feljton objavljen u beogradskoj "Politici", a u knjizi su korišćeni arhivski podaci i dokumentacija praunuke Petra Kočića.

"Prepiska Kočićeva", autora Jovana N. Ivanovića, knjiga je u kojoj su objedinjena Kočićeva pisma i među njima je 18 pisama koja nisu ranije objavljivana.

Bijeljinska publika moći će izložbu da vidi do kraja septembra.

 
Zapratite „Novosti sport“ na Fejsbuku


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna