SRPSKI VELIKANI POSTALI BIJELJINCI: Velika svečanost u Bijeljini povodom slave grada (FOTO)

V. Mitrić - B. Milošević

09. 08. 2020. u 14:30

Povodom slave grada Bijeljina, Svetog Pantelejmona, u središtu velikog gradskog parka, otkrivene su biste Nikole Tesle, Jovana Dučića, Mihaila Pupina i Ive Andrića, rad akademskog vajara iz Banjaluke, Bojana Mikulića, koje su darovali lokalna vlast i ugledni Bijeljinci.

СРПСКИ ВЕЛИКАНИ ПОСТАЛИ БИЈЕЉИНЦИ: Велика свечаност у Бијељини поводом славе града (ФОТО)

Foto: B. Milošević

Tom svečanom činu, pored ostalih, prisustvovali su episkop zvorničko -tuzlanski Fotije, srski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i akademik i pesnik Matija Bećković, koji je besedio na ovoj svetkovini u čast tim znamenitim Srbima.

Bećković je poželeo, kako je rekao, "da gradski park u Bijeljini bude takav hram u Bijeljini na koji se dugo čekalo, ali je slavno započeo".

- Želim da se četvorici srpskih velikana Ivi Andriću, Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu i Jovanu Dučiću, pridruže i drugi velikani i neka se novi Kalemegdan rodi u Bijeljini - poručio je akademik Bećković.

- Kao što je, posle kosovskog pogroma, monahinja Jefimija iz rodstva zamolila cara Lazara da izvesti Đorđa, pokrene Dimitrija, ubedi Teodora, uzme Merkurija i Prokopija i 40 mučenika da dođu u pomoć gde god da su, tako se i mi danas obraćamo njima u ništa manjim kosovskim nevoljama i dozivamo u pomoć i njih i Svetog Pantelejmona i Svetoga Savu i Karađorđa i Njegoša i đakona Avakuma, i Petra Kočića i Zimonjića i Teslu i Crnjanskog i milione mučenika da nas ne ostave i dođu u pomoć gde god da su.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, uz zahvalnost onima koji su dali doprinos da se ovekoveče četvorica srpskih velikana u Bijelji, u RS, kao akademiku Bećkoviću, "koji je odvoji vreme da svetkovini da još veći značaj", naglasio je da je reč o "ličnostima koji su obeležili jedno vreme i jedan identitet".

Foto: B. Milošević

- Srbi se, danas, kao i kroz istoriju, bore za identitet, pismo, jezik i vrednosti SPC, koje su napadnute u Crnoj Gori i drugde u regionu - istakao je Dodik.

- Borimo se da očuvamo pravo na sebe, na naše postojanje na ovim prostorima i zato je važno na ovakav način da obeležavamo velikane naše istorije upravo što ćemo pobediti samo na jedan način, a to je ako generacijama koje dolaze uspemo da prenesemo te vrednosti.

Svečanost je održana po svim pravilima koja važe za stanje kada preti opasnost od korona virusa.

- Osim sto će se naši sugrađani i oni koji dolaze i Bijeljinu družiti sa znamenitim ljudima, sa njihovim prepoznatljivim likovima i sa delom njihovih misli uklesanih na donjem delu postamenta, imaće priliku da u kanelurama na stubovima vide da one simbolizuju jako izvorište iz duhovnog korena, koje im je pomoglo da velika dela njima obezbeđuju večnost i vertikalom ih uzdižu u nebesa i vaseljenske prostore - kaže akademik Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik i vlasnik firme "Evro mermer", koji je uradio postamente, ali i značajno učestvovao u finansiraju ovih umetničkih dela, koja krase Bijeljinu.

- Ako Bog da ima volje da se park ulicom Patrijarha Pavla poveže sa gradskim trgom i da tu nađu svoje mesto naši znameniti ljudi Karađorđe, Njegoš, Miloš Milojević, genije iz Macve, Lazar Kostić, ekonomista svetskog glasa i osnivač Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Miloš Crnjanski i mnogi koji su to zaslužili. Druženjem sa njima buduće generacije, osim dela, upoznale bi i njihova stanovišta čija odbacivanja su nas skupo koštala.

Povodom krsne slave grada, episkop Fotije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u gradu, a na rezanju slavskog kolača, pored domaćina Miće Mićića, gradonačelnika Bijeljine, bili su, kum slave, Milorad Dodik, vladika Fotije i akademik Matija Bećković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)