SVI GLEDALI LANSIRANJE ROVERA NASE: U Jezeru čekaju srpsko "jezero" na Marsu

O. MATAVULj

31. 07. 2020. u 08:33

LANSIRANjE rovera Perseverance ("Upornost") na Mars s posebnom pažnjom ispraćeno je u maloj opštini Jezero u Republici Srpskoj, po kojem je nazvan krater na crvenoj planeti gde bi rover trebalo da sleti!

СВИ ГЛЕДАЛИ ЛАНСИРАЊЕ РОВЕРА НАСЕ: У Језеру чекају српско језеро на Марсу

Foto: O. Matavulj

Preko veb-sajta Američke svemirske agencija NASA rukovodstvo opštine je na video-bimu organizovalo uživo praćenje prenosa lansiranja iz Vazduhoplovnog stanice Kejp Kanaveral na Floridi.

Prenos je, s velikim ushićenjem, gledalo dvadesetak mališana. Deca su oduševljeno pratila odbrojavanje do lansiranja, da bi burnim aplauzom pozdravili poletanje "rakete" u atmosferu.

Opština Jezero nalazi se između Jajca i Šipova. Povezanost s Marsom datira od 2007. kada je odlukom Međunarodne astronomske unije (IAU) jednom krateru, širokom 45 kilometara, dodeljeno ime po ovoj opštini. U žižu svetske javnosti Jezero je dospelo prošle godine nakon što je objavljeno da je upravo taj krater odabran za lokaciju misije "Mars 2020".

NASA je navela da je krater Jezero odabran za sletanje rovera jer naučnici veruju da je to područje bilo preplavljeno vodom i da je tu nastala drevna delta reke. Smatraju da su se pre više od 3,5 milijardi godina rečni kanali prolili po zidu kratera i stvorili jezero.

Naučnici vide dokaze da je voda prenosila minerale gline iz okruženja u jezero. Moguće je da je život mikroba mogao da postoji u Jezeru tokom jednog ili više ovih vlažnih vremena. Ako je to slučaj, znakovi njihovih ostataka mogu se naći u sedimentima korita jezera ili obale.

Foto: AP

Zadatak rovera Perseverance je da istraži i prikupi dokaze o životu na krateru. Sletanje rovera na tlo kratera predviđeno je za februar 2021. godine.

Na sajtu NASA se navodi kako je ovo jedna od njihovih najvažniji misija, a pojašnjeno je i kako je krater dobio ime po istomenoj opštini uz pojašnjenje značenja reči "jezero" u više slavenskih jezika.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest