JUNI KADA JE PROGNANO 30.000 SRBA: Obeležena 31. godišnjica od egzodusa meštana iz doline reke Neretve

D.Curać

15. 06. 2023. u 20:34

U Mostaru i Nevesinju obeležena je 31. godina od progona Srba iz doline reke Neretve.

ЈУНИ КАДА ЈЕ ПРОГНАНО 30.000 СРБА: Обележена 31. годишњица од егзодуса мештана из долине реке Неретве

D. Curać

Za nekoliko dana u junu 1991. godine, od Čapljine do Bradine, proterano je sa svojih vekovnih ognjišta više od 30.000 Srba, kojima je zapaljena i uništena imovina. U tim danima stradalo je i nestalo više stotina vojnika i civila.

Jedno od mesta stradanja je i Buna kod Mostara gde se već godinama svakog juna okupljaju Srbi iz doline reke Neretve, koji simboličnim bacanjem cveća u reku Bunu i paljenjem sveća vraćaju sećanje na ubijene. I posle tri decenije nastavlja se potraga za 81. meštaninom koji se vode kao nestali. Samo u tom mestu stradalo je 29 vojnika i civila, a za sedam osoba porodice i dalje tragaju.

- Tražim brata Sinišu Marića. Posle 31. godine mi se nalazimo na istom mestu, sa istim pitanjem i zahtevima. Posle 31. godine mi tapkamo bez nekih rezultata, bez saznanja, bez ičega. Mislim da je suvišno svako naše ponavljanje, ali bez obzira na sve mi ćemo i dalje dolaziti, tražiti i ne odustajemo - istakla je Slavica Slavić.

Aljonka Dželatović, predsednica Organizacije porodica poginulih boraca, civila i nestalih Srba iz Nevesinje, razočarana je u nadležne institucije BiH koje su zadužene za pronalazak nestalih osoba, posebno kada su u pitanju Srbi.

D. Curać

 

 

- Tih dana '91. godine 14, 15. i 16. juna, stradalo je i nestalo 431 građanin srpske nacionalnosti, a do danas 81 meštanin nije pronađen. To su naše najteže rane. Obnoviti i crkvu, dom i građevine je teško, ali u poređenju sa traženjem nestalih je vrlo lagano. To je najteži posao koji je zapao u ćorsokok, ako kažemo da smo pre tri godine identifikovali tri sugrađana, nedavno jednu, a 81. se traži, dok se ukupno iz Republike Srpske traga za 1646 osoba. Ljudi koji u tome učestvuju očigledno da nisu adekvatni, da se moraju menjati, kao i načini i metode traženja - istakla je Dželatović.

ZAPALjENE CRKVE

Tog 15. juna 1992. zapaljena je i Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, simbol i srce srpskog identiteta Mostara i tada najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu. Nakon toga zapaljeni i porušeni su manastir Žitomislić, Stara crkva Presvete Bogorodice. Nakon toga u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj oštećen je i devastiran najmanje 81 objekat Srpske pravoslavne crkve. Od ovoga broja njih 24 nalazili su se na području opštine Mostar.

Obeležavanje progona Srba i Dana nestalih istočne Hercegovine nakon Mostara nastavljeno je i u Nevesinju. Cveće je položeno na Spomenik slobode u Nevesinju i na spomen-kosturnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave