KOJIĆ ZATRAŽIO NASTAVAK SUĐENJA DUDAKOVIĆU: Zločinac na slobodi, poslednje ročište održano pre dve godine, Sud BiH se pravda koronom

Srna

09. 02. 2022. u 11:51

VRŠILAC dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić zatražio je od predsednika Suda BiH Ranka Debeveca da se nastavi suđenje u predmetu "Atif Dudaković i drugi", optuženima za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju ubistvo više od 300 Srba.

КОЈИЋ ЗАТРАЖИО НАСТАВАК СУЂЕЊА ДУДАКОВИЋУ: Злочинац на слободи, последње рочиште одржано пре две године, Суд БиХ се правда короном

Milorad Kojić, Foto Novosti

Kojić je, u pismu upućenom Debevecu, naveo da nije jasno zašto je navedeni predmet na čekanju, s obzirom na činjenicu da ostala suđenja, pa i za ratne zločine, idu svojim tokom, i da za ta ročišta virus korona nije smetnja.

U pismu je istakao da su u nekoliko navrata ukazivali, pre nego što je optužnica protiv Dudakovića i njegovih saboraca podignuta, da je sramno što se toliko dugo čeka da zločini, koji su počinjeni pod njegovom komandom, budu procesuirani.

- I kada smo, nakon dve i po decenije od događaja koji mu se stavljaju na teret, dočekali da sednu na optuženički klupu, opet se sve odugovlači, nemušto pravda i opravdava, dodao je Kojić.

On je istakao da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih imao izuzetno korektnu i profesionalnu saradnju sa postupajućim tužiocem u navedenom predmetu, a to se prije svega odnosi na dostavljanje dokaznog materijala, saopšteno je danas iz ovog centra.

- Zato smo, kao institucija, veoma zainteresovani za sve što se događa u ovom predmetu, jer je poslednje ročište održano u februaru 2020. godine. Nakon proglašenja pandemije virusa korona, proces je stao i već dve godine čekamo da suđenje bude nastavljeno, napomenuo je Kojić.

On je naveo da je očigledno da je, iz sasvim dobro poznatih razloga, Dudaković privilegovan na brojne načine, i podsetio da je bez ikakvih sankcija "vršljao" po ratnim arhivama, svjestan da neće snositi posledice.

- I ne samo to, sve vreme, uživa na slobodi, dok porodice srpskih žrtava vape za pravdom. Čija je to volja i čije su oto dluke?, upitao je Kojić.

On je upitao i zar osnovni postulat rada pravosudnih institucija, koje bi trebalo da budu nezavisne i nepristrasne, ne podrazumeva pravo i jednakost svih građana pred zakonom.

Kojić je napomenuo da je Republički centar spreman da snosi troškove testiranja na virus korona kako bi bilo ustanovljeno da je suđenje potpuno sigurno.

- S obzirom na ovo što se dešava u ovom predmetu, ali i u nekim drugim u kojima se sudi počiniocima zločina nad Srbima, s pravom možemo tvrditi da Dudakovića čuvaju neki moćnici koji i te kako imaju uticaj na rad pravosuđa. Očigledno je da se čeka da svedoci zločina biološki nestanu ili da se desi nešto što će Dudakoviću omogućiti da do kraja života ostane slobodan čovek, zaključio je Kojić.

Atif Dudaković, Foto Tviter

U Sudu BiH već skoro dvije godine nije održano suđenje komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću koji je sa još 16 vojnika optužen za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju ubistvo više od 300 Srba. Optužnica je podignuta 2018. godine.

Poslednje ročište u ovom predmetu bilo je u februaru 2020. godine, a suđenje je počelo u aprilu 2019. godine.

Optužnicom je obuhvaćeno ubistvo više od 300 Srba, progon i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata, kao i zločin nad bošnjačkim narodom cazinske Krajine. 

BONUS VIDEO: 

UŽAS KOJI SVET NIJE VIDEO: Otvorena multimedijalna izložba o logoru smrti u Jasenovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024