ZEMLJA JE DANIMA DISALA ZBOG ZAKOPANIH SRBA: Pomen žrtvama ustaškog terora u Radulovačkoj jami u Prnjavoru (FOTO)

N. ĐURIĆ

05. 12. 2021. u 14:30

U PRNjAVORU, na spomen-obeležju Radulovac, služen je parastos za 22 osobe srpske nacionalnosti iz sela Mlinci, Paramije, Čorle, Donji Galjipovci i Srpovci koje su ustaše zaklale i na druge načine svirepo umorile početkom decembra 1941. godine.

ЗЕМЉА ЈЕ ДАНИМА ДИСАЛА ЗБОГ ЗАКОПАНИХ СРБА: Помен жртвама усташког терора у Радуловачкој јами у Прњавору (ФОТО)

Foto: N. Đurić

Dokumenta i gorka sećanja svedoče da su Pavelićeve ustaše, počev od 4. decembra, krvavi pir na prnjavorskim Srbima obavile bez ispaljenog metka-tukući ih maljevima-noževima i sekirama. Najmlađi mučenik imao je tek 17 a najstariji samo 49 godina. Počev od tog krvavog 4. decembra 1941., na tom stratištu zemlja je danima „disala“ a klani i živi zakopani Srbi mučenički umirali.

BROJNI TRAGOVI USTAŠKOG NOŽA I MALjA

PREDSEDNIK prnjavorskog SUBNOR-a, Rade Radonjić, podseća da je Radulovac samo jedno od srpskih stratišta na prnjavorskom području iz Drugog svjetskog rata.

- Samo u obližnjoj takozvanoj Zisovoj jami, u krečani, umoreno je oko 100 Srba. Najveće masovne grobnice naših mučenika od ustaškog noža i malja su i u Štrpcima, Kremni, Popovićima, Vijačanima, Palačkovcima i Ilovi-podseća Radonjić.

Dugo nakon Drugog svetskog rata se ćutalo o ovom zločinu, da bi tek 1973. bilo podignuto skromno, a 2011. dostojnije spomen-obeležje. Među potomcima koji od te godine paljenjem sveća i molitvom odaje pomen prnjavorskim mučenicima je i Miroslav Vojvodić, veteran VRS. U Radulovačkoj jami ugašen mu je život dede Rajka Vasića, oca njegove majke.

- Najmonstruoznije je to da su tada mnogi prnjavorski Srbi skončali udarcima maljeva, i potom tako poluživi ubacivani i zatrpavani u jamu. Uz jezive jauke i vapaje tih nesrećnika-mučenika, po kazivanju tadašnjih meštana, zemlja je gotvo četiri dana "disala". U najvećim patnjama umirali su živi pod zemljom - priča, za „Novosti“, Vojvodić.

Na 80-godišnjicu ovog ustaškog terora okupljeni potomci žrtava, u njihovoj i organizaciji Mesne boračke organizacija Prnjavor i OO SUBNOR-a, podsećaju da su njihovi preci "bili nedužni, a zaklani i ubijeni su samo zato što su Srbi".

- Niko od tih nevinih stradalnika nije bio ni vojnik, već običan civil, domaćin, kriv samo zato što je pravoslavac - čulo se setno podsećanje i na ovim srpskim gubilištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri