OKTOBARSKA PROSEČNA PLATA 1.027 KM: U odnosu na isti mesec prošle godine nominalno veća za 6,5 odsto

S. M.

23. 11. 2021. u 18:43

PROSEČNA oktobarska plata u Republici Srpskoj nakon oporezivanja iznosila je 1.027 KM i predstavlja nominalno najveću prosečnu platu otkad se meri na mesečnom nivou u Srpskoj, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Darko Milunović.

ОКТОБАРСКА ПРОСЕЧНА ПЛАТА 1.027 КМ: У односу на исти месец прошле године номинално већа за 6,5 одсто

Foto Nerzavisne Novine

Milunović je rekao da je prosečna plata u oktobru u odnosu na isti mesec prošle godine nominalno veća za 6,5 odsto, a realno, kada se uzme efekat inflacije, za oko 2,4 odsto. Prosečna oktobarska plata je u odnosu na septembarsku veća za jednu KM.

Najveća prosječna plata u oktobru nakon oporezivanja bila je u finansijskom i sektoru osiguranja i iznosila je 1.562 KM, a najniža plata je isplaćena u oblasti pružanja smeštaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu u visini od 739 KM. Prosečna oktobarska bruto plata bila je 1.568 KM.

Cene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, merene indeksom potrošačkih cena, u oktobru su u odnosu na septembar u proseku veće za 2,3 odsto, dok su u odnosu na isti mesec lani prosečno veće za četiri odsto.

Najveći godišnji rast cena od 14,3 odsto u oktobru ove godine zabeležen je u odeljku prevoz zbog većih cena u grupi goriva i maziva za lična vozila, dok je najveći pad cena na godišnjem nivou u oktobru ove godine zabeležen u odeljku odeća i obuća od 8,7 odsto usled sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Milunović je naveo da cene u Republici Srpskoj i u okruženju imaju blagu tendenciju rasta i da je, kada se poredi godišnja inflacija u septembru sa zemaljama zapadnog Balkana, Srpska u tom periodu imala godišnju inflaciju od 2,6 odsto, dok je u zemljama sa kojima se graniči stopa inflacije bila veća.

-To je nešto što se dešava u celoj Evropi, pa ni naša regija ne može biti izolovana od ovog kretanja, istakao je Milunović i dodao da u Srpskoj, na godišnjem nivou, plate rastu brže od cena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)