DODIK: Crkva je naš identitet

Novosti online

07. 08. 2021. u 14:00

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska i Srpska pravoslavna crkva žele, ne samo da sačuvaju osnovne vrednosti vere, već i da obnove sve crkvene objekte kako bi u njima narod mogao da se okuplja i upražnjava pravoslavlje.

ДОДИК: Црква је наш идентитет

Foto: Printskrin/ilustracija

On je izrazio zadovoljstvo što danas ima priliku da sa verujućim narodom prisustvuje takvom jubileju kao što je obeležavanje veka i po od osnivanja Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, koje je danas organizovano u Busnovima kod Prijedora.

- Crkva je naš identitet i zato je veoma važno reći da se ovde u Busnovima već 150 godina narod neprekidno okuplja baš na ovom mestu - da se moli Bogu i upražnjava sve one vrednosti kao narod mira. Radan narod ovog područja vekovima to čini - rekao je Dodik novinarima.

Svetu arhijerejsku liturgiju u ovom hramu danas je služio Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, koji je u njemu i kršten.

Liturgiji, svečanoj litiji i osveštanju crkvene sale prisustvovao je mnogobrojni verujući narod Parohije bisnovačko-tomašičke.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je za sve meštane Busnova i okoline ovo veliki dan, budući da se obeležava 150 godina postojanja ove crkve koja je izgrađivana u jako teškim uslovima.

- Mnoge vlasti nisu htele da ta crkva bude izgrađena i da postoji ovde gde je i danas. Ponosni smo što je crkva ista onakva kakva je i nekada bila i voljni smo i željni da nastavimo veru i tradiciju i u budućnosti - rekao je Pavlović.

On je istakao da grad Prijedor podržava verske institucije, za koje se iz budžeta izdvajaju određena sredstva.

- To ćemo raditi i ubuduće jer moramo znati ko smo, šta smo i odakle dolazimo. Moramo sačuvati ono što imamo - to je naša vera i naša tradicija - poručio je Pavlović.

Sveštenik busnovački Mihajlo Šinik izjavio je da crkva Vasnesenja Gospodnjeg izgleda veoma lepo i posle toliko godina, zahvaljujući upravo verujućem narodu koji neprestano ulaže u nju.

Crkve brvnare, karakteristične su za potkozarsku regiju. U okolini Prijedora crkve brvnare se nalaze u selima Marićka, Omarska, Busnovi, Jelićka i Rakelići, a crkva u Jelićkoj je proglašena nacionalnim spomenikom.

U BiH je od 83 drvene srpske crkve sačuvano svega tridesetak. Reč je o crkvama brvnarama koje su po izgledu skromne građevine, skrivene u gustim hrastovim šumama, gajevima i lugovima.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)