OVAJ ČOVEK JE IZRADIO VIŠE OD MILION PREDMETA OD GLINE: Pogledajte kako radi majstor grnčarije (FOTO)

S.BABOVIĆ

21. 05. 2023. u 14:56

ZORAN Jelenić (77) iz Ćićevca izradio je više od miliona predmeta od gline u proteklih 70 godina koliko se bavi grnčarskim zanatom.

ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ ИЗРАДИО ВИШЕ ОД МИЛИОН ПРЕДМЕТА ОД ГЛИНЕ: Погледајте како ради мајстор грнчарије (ФОТО)

Foto:S.Babović

Radi po jedinstvenom „antičkom” receptu, poštujući stari način obrade gline. Do materijala dolazi kopajući po brdima oko grada.

- Oko 15 sati je potrebno da se glina ispeče tako da dostigne temperaturu do 900 stepeni - otkriva za „Novosti“ grnčar Zoran Jelenić. - Iz iskustva znam da za jedan minut povećam za jedan stepen „vrelinu” u peći. - Decenijama stvaram isključivo na točku sa „nožnim” komandama. Na starinskom mlinu meljem glinu, a kompletan proces, od sušenja do bojenja, radi se skoro zaboravljenim metodama.

Grnčarstvo je, podvlači Zoran, plemenita umetnost.

- Iz zemlje uzimate materijal, oblikujete ga uz vodu, pečete ga uz pomoć vatre i sušite na vazduhu, sve je potpuno prirodno – kaže majstor grnčarskog zanata. - Kao i kod slikarstva, muzike i vajarstva, potreban je talenat i velika upornost. Danas, nažalost, mnogi rade sa električnim pećima i točkom, kupuju gotove gline i glazure.

Da ostane veran starinskom grnčarstvu Jelenić je naučen od detinjstva. Na svet nije došao u porodilištu, već u grnčarskoj radionici u selu Obrež kod Varvarina, gde je živeo i stvarao otac Milutin. Deda Svetozar je dozvolio ocu da od nekog majstora u varvarinskom kraju izuči zanat, a časove je plaćao džakom pšenice, zvaničnom „valutom” sela 1936. godine.

Porodica se 1952. godine preselila u Ćićevac i otac je nastavio sa lončarskim zanatom, a oca je nasledio sin odmah posle gimnazije. Jelenić izrađuje ćupove, satove, posuđe, unikatne figure i dekoracije. Obučio je više od 50 umetnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije