PITANJE SVIH PITANJA: Putinova desna ruka progovorila o mogućem ratu Rusije i Ukrajine

Novosti online

11. 04. 2021. u 13:42

NIKO ne namerava da se kreće ka ratu protiv Ukrajine i niko neće prihvatiti bilo kakvu mogućnost takvog rata, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“.

ПИТАЊЕ СВИХ ПИТАЊА: Путинова десна рука проговорила о могућем рату Русије и Украјине

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Peskov je naglasio da „takođe niko ne prihvata mogućnost građanskog rata u Ukrajini“.

On je dodao da se u Donbasu ne poštuju Minski sporazumi i dolazi do intenziviranja provokativnih akcija Oružanih snaga Ukrajine.

- U Donbasu postoji situacija da se ne ispunjavanjaju Minski sporazumi. I u Donbasu postoji situacija povezana sa povećanjem aktivnosti provokativnih dejstava Oružanih snaga Ukrajine. Odnosno, dešavaju se provokacije, dolazi do uzvratne vatre na ove provokacije - naveo je Peskov.

Portparol je dodao da s obzirom da postoji velika napetost, ne dešava se deeskalacija i da onda „takve provokacije mogu preko noći da rasplamsaju vatru istog tog građanskog rata u unutrašnjem ukrajinskom sukobu. Stoga svi neprestano govorimo o svojoj zabrinutosti“, naglasio je Peskov.  

Rusija nije učestvovala u sukobu

Peskov je ponovio da Rusija nikada nije bila strana u sukobu u Donbasu, ali da neće ostati ravnodušna prema sudbini ruskojezičnih ljudi koji tamo žive.

- Rusija nikada nije bila strana u ovom sukobu. Ali Rusija je uvek govorila da neće ostati ravnodušna prema sudbini govornika ruskog jezika koji žive na jugoistoku zemlje - precizirao je portparol.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatraju se, između ostalog, na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. julu prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)