ŠTRAJKUJU SVI ZAPOSLENI U "AMAZONU": Traže da se danas ništa ne naručuje

Novosti online

22. 03. 2021. u 20:02

PRVI put u svetu svi zaposleni u celom proizvodnom lancu „Amazona“ u Italiji stupili su u generalni štrajk koji će trajati 24 sata. Od kupaca, klijenata traže pomoć i apeluju da danas ne naručuju niti bilo šta kupuju putem „Amazona“.

ШТРАЈКУЈУ СВИ ЗАПОСЛЕНИ У АМАЗОНУ: Траже да се данас ништа не наручује

Foto: Tanjug/AP

Zaposleni traže smanjenje radnog ritma, navodeći da ih tretiraju kao robote, prenosi list „Fato kotidijano“ izjavu jednog zaposlenog.

Štrajkuju svi zaposleni, bez obzira na to da li su radnici „Amazona“ ili firmi koje imaju ugovore sa glavnim poslodavcem.

Domeniko, koji kamionom dostavlja pošiljke, kaže da štrajkuju jer neće više da budu „robovi algoritama“.

Algoritam je matematički izraz, ali se koristi za planiranje rada i dostave i ne uzima u obzir okolnosti poput zastoja u saobraćaju zbog nevremena ili udesa.

Za „algoritam“, tvrdi Domeniko, ulice su uvek čiste, prohodne i bez prepreka da se pošiljka dostavi u dogovoreno vreme, a ritam rada je takav da svaka tri minuta u toku radnog vremena dostavlja po jedan paket. Isti ritam rada je i u magacinima, gde ljudi rade i noću i najviše što uspeju da zarade je 1200 evra, tvrdi Domeniko, prenosi B92.

U Italiji u velikim magacinima rade osobe koje imaju stalne ugovore sa „Amazonom“, ali i oni koje zapošljavaju firme koje prave podugovore sa glavnim poslodavcem.

Prvi put sindikati koji zastupaju različite kategorije zaposlenih uspeli su da se dogovore i organizuju štrajk radnika celog proizvodnog lanca.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LJUBAV KOJA TRAJE SKORO DVE DECENIJE: Lepa supruga glumca Nenada Okanovića (FOTO)