PREGOVORI RUSIJE I SZO: Traži se hitno odobrenje za Sputnjik Ve

Tanjug

06. 03. 2021. u 20:29

MINISTAR zdravlja Rusije Mihail Muraško razgovarao je danas s generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosom Adanom Gebrejesusom o ruskom zahtevu za hitno odobrenje za upotrebu vakcine Sputnjik Ve, saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja nakon video poziva.

ПРЕГОВОРИ РУСИЈЕ И СЗО: Тражи се хитно одобрење за Спутњик Ве

Ruska vakcina

- Tokom razgovora, oni su se dotakli načina za borbu protiv širenja novog korona virusa, uključujući vakcinaciju stanovništva, za poboljšanje javnog zdravlja i povećanje dostupnosti medicinske zaštite. Bilo je reči i o pregledu zahteva za odobrenje hitne upotrebe za rusku vakcinu Sputnjik Ve - navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Ruski ministar zdravlja obavestio je šefa Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o akciji vakcinacije u Rusiji.

- Do danas su milioni građana primili vakcinu Sputnjik Ve. Vakcina razvija trajna antitela i ćelijski imuni odgovor na patogen kovid-19, ali nema negativnih neželjenih efekata. Zapravo, vakcina je postala svetski bestseler", rekao je Muraško.

Pored toga, Muraško i Gebrejesus razgovarali su o projektima, koje je izradilo rusko Ministarstvo zdravlja, a koji imaju za cilj poboljšanje javnog zdravlja i povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite u zemlji.

- Generalni direktor SZO pohvalio je napore Rusije da u fazama uvede digitalnu tehnologiju u zdravstveni sistem, što pojednostavljuje komunikaciju pacijenta sa medicinskim osobljem i trenutno poboljšava efikasnost naknadne nege - saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)