LOŠE VESTI IZ ITALIJE: Profesor tvrdi da je zacrtani plan imunizacije neizvodljiv

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

04. 01. 2021. u 10:46

DO juče je u Italiji vakcinisano samo 84.370 stanovnika od pristiglih 479.700 doza vakcine i nije u svim regionima isti procenat, najveći ambis se stvorio odmah u početku između Lacija sa 38 posto predviđenog vakcinisanja i Lombardije sa samo 3 posto.

ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ ИТАЛИЈЕ: Професор тврди да је зацртани план имунизације неизводљив

Foto: AP

Nema medicinskog osoblja, direktor Odelenja za infektivne bolesti u bolnici "Sako" u Milanu. profesor Masimo Gali danas alarmira javnost zbog zakašnjenja u vakcinisanju, jer se januar ukazuje kao mesec zabrinjavajućeg porasta uvećanja zaraženih nakon proteklih praznika, polaska u školu, što se planira od 7 januara, i neadekvatno organizovanog prevoza učenika bez neophodnih distanci, kao i otvaranja izvesnih kancelarija u javnim ustanovama.

Italija ima 60 miliona stanovnika i računalo se na 70 posto imunizacije stanovništva do kraja leta. Plan za vakcinisanje bio je precizan: Prva faza, od januara do marta - 5 posto populacije (zdravstveni radnici, starački domovi i populacija preko 80 godina), druga faza, od aprila do juna - 15 posto populacije (stanovništvo preko 60 godina, grupe sa teškim obolenjima, školsko osoblje i ostale službe sa prioritetom), treća faza od jula do septembra - 50 posto stanovništva (osoblje sa više patologija, preostali školski personal, radnici na rizičnim sektorima, zatvori i izolovane zajednice), četvrta faza od oktobra do decembra - ostatak populacije, što bi podrazumevalo 90 posto vakcinisanog stanovništva.

Evidentno je, po mišljenju profesora Galiju, da je to neizvodljivo, jer je sanitarno osoblje već teško pogođeno i iscrpljeno svakodnevnim radom na spašavanju ljudskih života, ne može mu se nametnuti neki dodatni rad, tako se već razmišlja da se angažuju lekari i bolničari koji su otišli u penziju od pre 4 godine do danas, a koji su raspoloženi da se angažuju na vakcinisanju.

Alarm se kreće i u pravcu upozorenja da i pored mera bezbednosti i pored zatvorenosti Italije kao crvene zone od 24 decembra do danas i od 6 janaura, a Vlada razmatra novi plan od 7 januara, uskoro se očekuje novi i veći porast broja pozitivnih kao efekat slavlja za Božić i Novu godinu, pokreta stanovništva koji je usledio u druge regione pre početka praznika i nakon njihovog povratka u mesta stanovanja.

Profesor Gali podseća i na razvoj pandemije u drugim evropskim zemljama i na porast broja zaraženih koji je i pre, a imaće i sada, dodatni negativni efeket na razvoj pandemije u Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna