NE ŽELE IH ZA MEDIJATORA: Azerbejdžan zahteva da se Francuska izbaci iz uloge mirotvorca u rešavanju pitanja Karabaha!

Tanjug

26. 11. 2020. u 15:51

AZERBEJDžANSKI parlament zatražio je danas da Francuska bude lišena svoje uloge medijatora u rešavanju konflikta oko Nagorno-Karabaha, što je odgovor na rezoluciju francuskog Senata kojom je podržao nezavisnost regiona.

НЕ ЖЕЛЕ ИХ ЗА МЕДИЈАТОРА: Азербејџан захтева да се Француска избаци из улоге миротворца у решавању питања Карабаха!

Foto: Depositphotos

Parlament Azerbejdžana pozvao je vladu da ponovo razmotri svoje odnose sa Parizom i da uloži žalbu OEBS-u radi povlačenja Francuske sa mesta kopredsedavajuće zemlje u okviru Minsk grupe.

Francuska je rezoluciju usvojila juče. Ministar spoljašnjih poslova Francuske Žan Iv le Drian je, međutim, odbacio rezoluciju ocenivši da je u kontradiktornosti sa neutralnom pozicijom zemlje i istakao da čak ni Jermenija nije priznala nezavisnost regiona.

Premijer Jermenije Nikola Pašinjan pozdravio je francusku rezoluciju kao prvi ključni korak ka priznavanju prava na samoopredeljenje stanovništvu u regionu.

U Francuskoj živi između 400.000 i 600.000 ljudi koji su poreklom iz Jermenije. Predsednik Emanuel Makron nastojao je da ne podrži nijednu stranu u konfliktu, ali se u zemlji suočio sa kritikama da nije učinio dovoljno kako bi pomogao Jerevanu.

OEBS Minsk grupa formirana je 1992. radi medijacije u rešavanju konflikta oko Nagorno-Karabaha, a pored Francuske, njome predsedavaju i SAD i Rusija.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana je saopštilo da je rezolucija francuskog Senata nije pravosnažna i da dovodi u pitanje reputaciju Pariza kao neutralnog medijatora. Ministarstvo je istaklo da je rezolucija pristrasna i da predstavlja provokaciju, prenosi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri