U EVROPI ĆE BITI PET PUTA VIŠE MRTVIH: Upozorenje SZO - evropski medicinski sistem pred pucanjem

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

21. 10. 2020. u 12:47

KAPACITETI na intenzivnoj nezi u mnogim evropskim bolnicama biće prebukirani za nekoliko nedelja, ukoliko se hitno ne preduzmu dodatne mere protiv korone, uputio je alarmantno upozorenje direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adnanom Gebrejesus.

У ЕВРОПИ ЋЕ БИТИ ПЕТ ПУТА ВИШЕ МРТВИХ: Упозорење СЗО - европски медицински систем пред пуцањем

Foto AP

Prvi čovek SZO ističe da je situacija u Evropi trenutno veoma zabrinjavajuća i da će sledeći meseci biti naročito problematični, posebno u Evropi i Severnoj Americi.

Gebrejesus je upozorio da zbog toga moraju da se preduzmu dodatne mere zaštite, da bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem. Iako u SZO ističu da lekari i medicinske sestre sada bolje znaju kako da se bore s virusom nego na početku pandemije, skreće se pažnja da bi situacija uskoro mogla da izmakne kontroli.

- Kada su maksimalni kapaciteti bolnica dostignuti ili premašeni, to postaje veoma teška i opasna situacija, kako za pacijente, tako i za zdravstveno osoblje - upalio je alarm Gebrejesus.

Generalni direktor SZO je rekao da je svestan da su ljudi zamoreni od svega što se događa, ali i upozorio da je virus pokazao da vrtoglavo može da skoči i ugrozi bolnički i zdravstveni sistem, samo ako malo popusti pažnja. Dodao je i prilično obeshrabrujući zaključak da će čovečanstvo morati da se nosi s ovom pandemijom na duge staze.

Foto AP

Prvi čovek SZO je naglasio da se, iako je broj smrtnih slučajeva u Evropi trenutno mnogo manji nego u martu, hospitalizacije povećavaju i da će u mnogm gradovima ubrzo dostići maksimalne kapacitete, ako se ništa ne učini, što znači da će se istovremeno značajno povećati i broj preminulih.

Direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge je tako istakao da je kovid trenutno peti uzrok smrtnosti, a u SZO upozoravaju da bi broj smrtnih slučajeva do januara mogao da bude četiri do pet puta veći nego u aprilu, ako se nastavi sa strategijom popuštanja mera!

Situacija je naročito alarmantna u Evropi, za razliku od Azije, gde tokom leta nije bilo opuštanja. Kluge je skrenuo pažnju da je u polovini evropskih regiona za nedelju dana broj inficiranih skočio za čak 50 odsto.

NAJVIŠE ZARAŽENIH U ČEŠKOJ

PROCENTUALNO po broju stanovnika, trenutno najviše zaraženih u Evropi ima u Češkoj. Krajem prošle nedelje zabeleženo je čak preko 11.000 slučajeva za jedan dan. Od početka epidemije u ovoj zemlji preminulo je preko 1.400 ljudi. Ministar zdravlja Roman Primula propisao je od danas nošenje maski i na otvorenom, ali i u automobilima, osim ako se ne voze članovi iste porodice. Zbog jakih mera, u nedelju je u Pragu održan ulični protest na kom je došlo do nereda.

Da bi se sprečio najcrnji scenario, generalni direktor SZO je poručio da su potrebni aktivno traženje obolelih, istraživanje klastera, obavezna izolacija i stavljanje kontakata u karantin.

Mnoge zemlje su poslušale ovaj apel. Najdalje je otišla Irska, koja je ponovo uvela karantin, i to na šest nedelja, uz objašnjenje da žele da normalno provedu Božić. Iz kuće će moći da se izađe zbog hitnih potreba ili da se nakratko protegnu noge, a praktično jedina razlika od proletos je što će raditi škole i vrtići.

U Škotskoj se uvodi dvonedeljni karantin, a u Belgiji su na mesec dana zatvoreni restorani i kafei. Mere su pojačane i u Švajcarskoj.

Francuska, koja nominalno ima najviše zaraženih u Evropi, sa preko 30.000 dnevno, od proteklog vikenda uvela je na mesec i po policijski čas u najugroženijim zonama od 21 do 9 sati. U Francuskoj je, inače, broj pacijenata na reanimaciji premašio 2.000, dok su kapaciteti na intenzivnoj nezi u pariskom regionu već popunjeni pedeset odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna