SVET SE PRIPREMA ZA DRAMATIČNI SCENARIO: Češka gradi poljske bolnice, u Italiji pripreme za pogoršanje epidemije

Tanjug

15. 10. 2020. u 11:41

ČEŠKA će započeti izgradnju kapaciteta za pacijente sa kovid-19 izvan bolnica, saopštile su danas vlasti, dok svakodnevni porast novih slučajeva koronavirusa postiže nove rekorde.

СВЕТ СЕ ПРИПРЕМА ЗА ДРАМАТИЧНИ СЦЕНАРИО: Чешка гради пољске болнице, у Италији припреме за погоршање епидемије

Depositphotos

Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček rekao je novinskoj agenciji ČTK da će vojska od subote početi da gradi prostor za 500 bolničkih kreveta na sajmištu u Pragu, prenosi Rojters.

Zemlja sa 10,7 miliona stanovnika ima najbržu stopu zaraza u Evropi, jer su se slučajevi samo u oktobru udvostručili, na 139.290. Ministarstvo zdravlja prijavilo je u sredu 9.544 novih slučajeva kovid-19, što je najviši dosadašnji jednodnevni broj.

Premijer Andrej Babiš rekao je novinarima da je neophodno započeti izgradnju dodatnih kapaciteta.

"Nemamo vremena, izgledi nisu dobri. Ovi brojevi su katastrofalni", rekao je Babis.

Broj hospitalizacija porastao je u oktobru za 161 odsto na 2.678, sa 518 pacijenata na intenzivnoj nezi. Broj smrtnih slučajeva popeo se na 1.172, za 75 odsto više ovog meseca.

Brzi porast slučajeva opteretio je bolnice koje pretvaraju opšta odeljenja u jedinice kovid-19 i ukidaju procedure koje nisu hitne. Broj hospitalizovanih je šest puta veći od onog tokom prvog talasa virusa.

Foto: AP

ITALIJA: U TOKU PRIPREME ZA POGORŠANjE EPIDEMIJE

U Italiji je juče zabeležen rekordan porast zaraženih korona virusom od početka pandemije u martu, ukupno 7.332, ali ono što ublažava situaciju je činjenica da je odnos između testiranih i zarazenih procentualno nizak.

Kako navodi agencija Ansa, prethodno je rekordan broj zaraženih bio 21. marta, kada je zabeleženo 6.557 zaraženih, a testirano 26.336 osoba.

Ovih dana, kao i juče, u Italiji se dnevno testira više od 150 hiljada osoba. Ipak, zdravstveni stručnjaci i političke vlasti su zabrinuti. Prebrojavaju se raspoloživa mesta u bolnicama, utvrđuju potrebe i proširuje se broj kreveta na intenzivnoj nezi.

U ovoj fazi naročito zabrinjava situacija u severnoj pokrajini Lombardija gde je u jednom danu bilo više od 1.800 novozaraženih, od toga samo u Milanu 1.032 nova slučaja.

Regija Lombardija još od juna proširuje kovid-odeljenja u 18 regionalnih bolnica, a ako bude potrebno, odnosno ako se ta odeljenja popune novim bolesnicima, reaktiviraće se kovid-bolnica na milanskom sajmu koja je napravljena donatorskim sredstvima u toku pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca