REFORME, ILI SANKCIJE: Makron dao libanskim političarima rok do kraja oktobra

I. S.

02. 09. 2020. u 16:05

РЕФОРМЕ, ИЛИ САНКЦИЈЕ: Макрон дао либанским политичарима рок до краја октобра

Foto: EPA

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron dao je libanskim političarima rok do kraja oktobra da počnu da sprovode reforme, a u suprotnom, biće im uskraćena finansijska pomoć i uvedene sankcije.

Makron je na konferenciji za novinare u Bejrutu rekao da su se politički lideri složili da formiraju vladu eksperata u naredne dve sedmice da bi pomogli uspostavljanju novog kursa za Liban, koji se slama usled ekonomskog sloma.

Ovo je druga Makronova zvanična poseta Bejrutu za manje od mesec dana, čiji je cilj da podstakne rešavanje finansijske krize koja predstavlja najveću pretnju za Liban nakon građanskog rata.

Ukoliko reforme ne budu sprovedene, Francuska neće pružiti finansijsku pomoć svom bivšem protektoratu i da bi ovoj zemlji mogla da uvede sankcije, ali ne pre novembra.

Libanski političari, neki od njih bivši ratni komandanti koji su decenijama učestvovali u državnoj korupciji ogromnih razmera, suočeni su sa zastrašujućim izazovima urušene ekonomije posle razorne eksplozije luke u Bejrutu, 4. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sale

02.09.2020. 16:28

Ajd neka mu neko na francuskom objasni kako dođe ono sa "nemešanjem u unutrašnje poslove nezavisne države". Ej bre, pa nisi na babinom polju pa da teraš volove kako ti se mili!

Miki

02.09.2020. 16:32

Vidi malog francuščića al' se osilio, postavlja ultimatume u suverenoj zemlji, a kod kuće ne sme da bekne od one babe i od Trampa i Merkelove!