REFORME, ILI SANKCIJE: Makron dao libanskim političarima rok do kraja oktobra

I. S.

02. 09. 2020. u 16:05

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron dao je libanskim političarima rok do kraja oktobra da počnu da sprovode reforme, a u suprotnom, biće im uskraćena finansijska pomoć i uvedene sankcije.

РЕФОРМЕ, ИЛИ САНКЦИЈЕ: Макрон дао либанским политичарима рок до краја октобра

Foto: EPA

Makron je na konferenciji za novinare u Bejrutu rekao da su se politički lideri složili da formiraju vladu eksperata u naredne dve sedmice da bi pomogli uspostavljanju novog kursa za Liban, koji se slama usled ekonomskog sloma.

Ovo je druga Makronova zvanična poseta Bejrutu za manje od mesec dana, čiji je cilj da podstakne rešavanje finansijske krize koja predstavlja najveću pretnju za Liban nakon građanskog rata.

Ukoliko reforme ne budu sprovedene, Francuska neće pružiti finansijsku pomoć svom bivšem protektoratu i da bi ovoj zemlji mogla da uvede sankcije, ali ne pre novembra.

Libanski političari, neki od njih bivši ratni komandanti koji su decenijama učestvovali u državnoj korupciji ogromnih razmera, suočeni su sa zastrašujućim izazovima urušene ekonomije posle razorne eksplozije luke u Bejrutu, 4. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)