ULIČNE BORBE U CENTRU ATINE: Zakon o demonstracijama izazvao proteste u Grčkoj

Z. ŠIMUNEC

11. 07. 2020. u 00:34

DOK su poslanici u grčkom parlamentu u četvrtak uveče, po rutinskoj proceduri, usvajali novi set zakona, između ostalog i o načinu organizovanja demonstracija, u neposrednoj blizini, na trgu Sintagma, krenuli su protesti komunistički nastrojenog sindikata Pame. U okolnim ulicama okupile su se grupe anarhista.

УЛИЧНЕ БОРБЕ У ЦЕНТРУ АТИНЕ: Закон о демонстрацијама изазвао протесте у Грчкој

Foto: AP

U početku mirni protesti, zbog navodnog kršenja prava na okupljanje građana, po već ustaljenom scenariju, na samom kraju izrodili su se u ulične sukobe sa suzavcem i dimnim bombama koje je upotrebila policija kao odgovor na bacanje Molotovljevih koktela od strane grupe nasilnih demonstranata.

Maskirane grupe, zaklonjene kapuljačama, napale su pripadnike policije u strogom centru Atine, u ekskluzivnoj ulici Vukureštiu. Rezultat jednočasovne "ulične bitke" je šestorica povređenih policajaca i devetoro uhapšenih demonstranata.

Pričinjena je i manja materijalna šteta, ali mediji najveću pažnju posvećuju pripadniku specijalnih policijskih snaga koji je stao u odbranu demonstranata. Naknadno je utvrđeno da je aktivni član opozicione Sirize.

Inače, zakon koji uspostavlja strožije kriterijume za organizovanje javnih okupljanja, bez obzira na ulične proteste je usvojen. Svi uhapšeni su pušteni na slobodu, a u petak je krenulo i popravljanje oštećenih fasada.

Osim u Atini protesti su održani i u 40 drugih grčkih gradova i na njima je učestvovalo oko 10.000 ljudi.

IZ ATINE - SPECIJALNO ZA NOVOSTI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju