PRETI KOLAPS UKRAJINSKOG FRONTA: Ruske snage istovremeno napadaju u tri pravca (VIDEO)

Predrag Stojković

14. 04. 2024. u 19:55

RUSI teraju Ukrajince da prerasporede svoje odbrambene resurse na bojnom polju, stvarajući tako ranjivost.

ПРЕТИ КОЛАПС УКРАЈИНСКОГ ФРОНТА: Руске снаге истовремено нападају у три правца (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

Kako je juče priznao i šef ukrajinske vojske, situacija na frontu na istoku Ukrajine je teška.

Ruska armija sprovodi operativna dejstva u najmanje tri pravca, koje ne objedinjuje zajednički strateški cilj. Ovo bi omogućilo ruskoj vojsci da stekne taktičku prednost u najmanje jednom od njihovih odabranih sektora.

Kako objašnjavaju profesori i studenti “Instituta za proučavanje rata” iz Vašingtona (ISW), ukrajinskim snagama će biti potreban sve veći napor da se odbrani od ovih ruskih napada ako države saveznici Kijeva nastave da odlažu pružanje vojne pomoći.

Prema njihovom mišljenju, napori Rusije u oblasti Časov Jara i na pravcu Liman i Pokrovski imaju važne ciljeve sa operativne tačke gledišta. Istovremeno, ove operacije ne podržavaju jedna drugu, kako se čini. Analitičari veruju da Rusi naizmenično menjaju svoj fokus u različitim pravcima umesto da se fokusiraju na sva tri u isto vreme.

Trenutno se Oružane snage Ukrajine suočavaju sa značajnim nedostatkom artiljerijskih granata i opreme za PVO, i Rusi to razumeju i spekulišu o vremenu. Međutim, ruske snage nemaju mogućnost da sprovedu više od jedne efikasne velike operacije istovremeno kao nekada, tvrde američki analitičari iz ISW.

komandant osu general sirski stigao u casov jar da predvodi odbranu bahmuta

komandant osu general sirski nakon sto je stigao u casov jar gde je pokusao da predvodi odbranu bahmuta 2023 godine

Prema ISW, ruske snage koriste ofanzivnije napore da smanje odbrambene sposobnosti Ukrajine suočene sa nedostatkom naoružanja. -Neprijatelj primorava Ukrajince da prerasporede odbrambene resurse na bojnom polju, stvarajući tako ranjivost koja se može iskoristiti.

Oružane snage Ukrajine na ratištu pokušavaju da nadoknade manjak projektila povećanjem upotrebe raznih dronova domaće proizvodnje. Zamenik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Vadim Suharevski napomenuo je da su 2024. godine Oružane snage dobile skoro tri puta više dronova nego cele prethodne godine.

Blumberg je pisao da rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, a “svet već oseća posledice”.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave