MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA IRANA: Palestinsko pitanje pretvorilo se u simbol jedinstva čovečanstva

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 04. 2024. u 22:53

NA GODIŠNjICU istorijske inicijative vrhovnog vođe revolucije i osnivača Islamske Republike Iran, imama Homeinija, da se poslednji petak svetog meseca Ramazana nazove „Međunarodnim danom Kudsa", palestinsko pitanje pretvorilo se u simbol jedinstva čitavog čovečanstva, bez obzira na rasu, religiju i veroispovest.

МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИРАНА: Палестинско питање претворило се у симбол јединства човечанства

FOTO: EPA

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Irana, "palestinsko pitanje pretvorilo se u simbol odbrane čovečanstva i slobode, ostvarenja pravde i izražavanja protivljenja okupaciji, ugnjetavanju, ubistvima i zločinima nad potlačenim i opkoljenim narodom Palestine od strane cionističkog režima".

-Na pragu 200. dana od izbijanja nedavnih šestomesečnih cionističkih zločina nad Pojasom Gaze, situacija Palestine i njenog civilizovanog i potlačenog naroda pretvorila se u veliku humanitarnu katastrofu. Cionistički režim Izraela nastavlja da čini svoje užasne zločine: masakrom skoro 40.000 nedužnih beba, dece, žena i muškaraca od strane okupatorskog, rasističkog i terorističkog režima, sprovođenjem politike spaljene zemlje i nastavljanjem uništavanja Pojasa Gaze rušenjem stambenih zgrada, infrastrukture, bolnica, škola, džamija i crkava, kao i namernim izazivanjem gladi naroda u Gazi, ističe se u saopštenju.

Uprkos činjenici da su se plač i jadikovke potlačene i bespomoćne palestinske dece i žena podigli do nebesa, dodaju iz Ministarstva, strpljiva i otporna palestinska nacija hrabro se suprotstavila ovoj velikoj istorijskoj nepravdi i zločinu.

-Bez sumnje, pristalice ovog režima, predvođene režimom Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja, koje ne samo da ništa nisu učinile da spreče da se ova velika nepravda dogodi, već su od prvih dana dale podršku ovom režimu putovanjem na okupirane palestinske teritorije i slanjem svih oblika vojne pomoći i svestrane podrške, zauvek će nositi crni trag ovih velikih zločina. Ovo nikada neće biti izbrisano iz pamćenja i sa stranica ljudske istorije.

Danas je snaga strpljenja i otpora hrabre palestinske nacije i hrabrih boraca Fronta otpora u regionu dovela do razbijanja mita o nepobedivosti okupatorskog režima bacanjem njega samog i njegovog glavnog pobornika, zločinačke Amerike, u močvaru duboke javne mržnje svetskih nacija, kaže se u saopštenju.

Uoči Međunarodnog dana Kudsa, Ministarstvo spoljnih poslova Islamske Republike Iran istaklo je nastavak principijelne i konstantne politike Islamske Republike Iran u podršci oslobodilačkim borbama i legitimnom otporu palestinske nacije i neophodnosti delotvornog i sveobuhvatnog suprotstavljanja zločinima okupatorskog i deceubilačkog cionističkog režima", ističu iz Ministarstva i pozivaju sve muslimanske vlade i nacije, kao i one koji u svetu traže slobodu i istinu, da „stanu jedinstveno i solidarno kako bi se suočili sa ovim "kancerogenim tumorom" i rušiteljem regionalne i međunarodne stabilnosti i bezbednosti”, kao i da obezbede "stvarnu i praktičnu pomoć i podršku potlačenom palestinskom narodu".

Ministarstvo spoljnih poslova Islamske Republike Iran takođe podvlači i podseća međunarodne organizacije i institucije za ljudska prava "na njihove zakonske obaveze u podršci pravima palestinskog naroda pod okupacijom", zaključuje se u saopštenju.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave