VAŠINGTON "UPERIO PRSTOM" U PEKING: Nove pretnje Zapada sankcijama

Novosti online

20. 02. 2024. u 13:33

SJEDINjENE Američke Države razmatraju uvođenje sankcija kineskim kompanijama za koje veruju da pomažu Rusiji, prenosi Si-En-Bi-Si i dodaje da je to prvo direktno "upiranje prstom" u Peking od početka sukoba u Ukrajini.

ВАШИНГТОН УПЕРИО ПРСТОМ У ПЕКИНГ: Нове претње Запада санкцијама

Foto Tanjug/AP

Demokratski senator Džerald Konoli, član Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma, rekao je da su kongresmeni počeli da razmatraju sankcije nakon što je Evropska unija predložila slične mere.

- Kina mora da shvati da iste vrste sankcija koje počinju da se primenjuju u Rusiji i utiču na rusku produktivnost, ekonomske performanse i kvalitet života, takođe mogu biti primenjene na Kinu - rekao je on.

- I iskreno, Kina ima mnogo više da izgubi od Rusije - dodaje.

Sankcije SAD, navodi američki Si-En-Bi-Si, mogle bi ozbiljno da naškode kineskoj ekonomiji koja se oporavlja od pandemije i turbulencija u sektoru nekretnina. Ali takav korak bi takođe mogao da naškodi Sjedinjenim Državama, s obzirom na međuzavisnost zemalja u trgovini.

Konoli je naveo da se nada da će sama "pretnja" Kini biti dovoljna da Peking promeni svoj stav.

- Ako bi se na Kinu primenile široke sankcije, to bi zaista pogodilo. A njihov ekonomski učinak trenutno je već slab. Zato se nadam da će Kina pažljivo izračunati da ih čekaju posledice zbog podrške ruskom nasilju i izopačenosti u Ukrajini - rekao je senator.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?