AMERIKA PRED DILEMOM OBUSTAVA ILI NASTAVAK PROGRAMA F-35? Modernizacija stelt lovca na standard Blok 4 ima tehnološke rizike (VIDEO)

Novosti online

06. 01. 2024. u 21:01

MODERNIZACIJA F-35 na standard Blok 4 ima za cilj povećanje borbenih sposobnosti ovih aviona pete generacije, donoseći značajna poboljšanja sistema za izviđanje, ciljanje i elektronsko ratovanje.

АМЕРИКА ПРЕД ДИЛЕМОМ ОБУСТАВА ИЛИ НАСТАВАК ПРОГРАМА Ф-35? Модернизација стелт ловца на стандард Блок 4 има технолошке ризике (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Međutim, program se suočava sa izazovima kao što su problemi sa hardverskim kapacitetom i softverom, rizikom od kašnjenja i potencijalnog prekida proizvodnje.

Oficir zadužen za program F-35, general-potpukovnik Mihael Šmit, rekao je u pisanom svedočenju pred američkim Podkomitetom za taktičke vazdušne i kopnene snage Doma oružanih snaga da je nadogradnja, poznata kao Blok 4, imala značajne probleme, navodi američko izdanje Defence News.

Konkretno, istraživanje i razvoj BAE Systems Blok 4 standarda za integraciju sistema za elektronsko ratovanje F-35 uključuje značajna ažuriranja hardvera, softvera i novih senzora.

Već je bilo kašnjenja i povećanja troškova u programu, a zabrinutost zbog nedostatka finansijskih sredstava može uticati na blagovremeni završetak procesa modernizacije.

U izjavi za Defence News, iz Lokid Martina su rekli da su neke mogućnosti Bloka 4 već isporučene od 2019. godine. Ove već isporučene sposobnosti uključuju automatski sistem za izbegavanje sudara sa zemljom F-35, ili Auto GCAS, lansiranje JSOW C-1 (AGM-154) vazdušne rakete na površinu i mogućnost gađanja pokretnih ciljeva na zemlji pomoću laserski vođenih bombi GBU-49.

Poboljšanja koja su u avion F-35 donela standard Blok 4 imaju za cilj da donesu značajno ažuriranje naoružanja i sistema instaliranih na ovim avionima pete generacije. Program nadogradnje Blok 4 na lovcima F-35 suočio se sa prekoračenjem troškova kao i sa kašnjenjima, kako je istakla Kancelarija za odgovornost američke vlade. Ministarstvo odbrane SAD se takođe suočava sa izazovima u rešavanju ovih problema.

Napori Ministarstva odbrane SAD da modernizuju F-35 na standard Blok 4 nastavljaju da doživljavaju povećanje troškova i trajanja programa. Blok 4 je prvobitno definisan da se sastoji od 66 funkcija i procenjen je na 10,6 milijardi dolara, a razvoj će biti završen u fiskalnoj 2026. godini.

Foto: Profimedia/Ilustracija

U maju 2023. Kancelarija za odgovornost američke vlade izveštava da vrednost programa Blok 4 porasla na 16,5 milijardi dolara, a sada se očekuje da će napori biti završeni 2029. godine.

Pored toga, Ministarstvo odbrane SAD je dodavalo nove funkcije standardu Blok 4 skoro svake godine, tako da za sada konačna nova verzija F-35 dolazi sa 80 mogućnosti.

Izveštaj Ministarstva odbrane SAD u Kongresu o Bloku 4 ne pravi razliku između troškova većih od prethodno predviđenih i rasta usled dodavanja novih mogućnosti. Dakle, Kongres nema jasnu sliku razloga za povećanje troškova nadogradnje F-35.

Paket nadogradnji koje donosi standard Blok 4 ima za cilj da omogući avionu F-35 da nosi više naoružanja, da bude opremljen novim senzorima i da ima koristi od značajnog poboljšanja ukupnih sposobnosti. BAE Systems je takođe uključen u proizvodnju AN/ASQ-239 sistema za elektronsko ratovanje za verziju Blok 4 lovačkog aviona F-35.

Foto USAF/Vojska SAD

NOVI PAKET ZA ELEKTRONSKO RATOVANjE, GLAVNA KARAKTERISTIKA LOVCA F-35 BLOK 4

Dok će nadogradnja Bloka 4 F-35 pružiti mnoge nove mogućnosti, šef vazdušne borbene komande general Mark Keli je prilično jasno stavio do znanja da će tehnologija elektronskog ratovanja u avionu biti najvažnija.

General je još početkom godine istakao značaj koji pruža novo elektronsko ratovanje, na okruglom stolu za medije na ratnom simpozijumu Udruženja vazdušno-kosmičkih snaga SAD u Aurori u Koloradu.

Sposobnost F-35 da izvrši većinu onoga što USAF očekuje uglavnom se oslanja na njegove sposobnosti za elektronsko ratovanje Blok 4, rekao je Keli.

Integracija nadogradnje Bloka 4 će se oslanjati na drugi projekat pod nazivom Technology Refresh-3 (TR-3), koji ima za cilj ažuriranje centralnog procesora F-35, memorijske jedinice, panoramskog sistema prikaza u kokpitu i povezane avionike.

Predviđa se da će TR-3 ponuditi 25 puta više računarske snage od trenutnog računarskog sistema TR-2 F-35. Bez TR-3 i procesorske snage koju se očekuje da obezbedi, zvaničnici vazduhoplovnih snaga se slažu da Blok 4 neće moći da zadovolji potrebe servisa za program F-35.

Nadogradnja Bloka 4 će poboljšati mogućnosti elektronskog ratovanja F-35, poboljšavajući njegov postojeći paket za elektronsko ratovanje. Ove nadogradnje će biti integrisane u pozadinsku sajber infrastrukturu za podršku Automated Logistics Information Sistem (ALIS).

Prema Lokid Martinu, informacionu infrastrukturu F-35 obezbeđuje ALIS, koji kombinuje širok spektar mogućnosti, uključujući operacije, održavanje, prognoze, lanac snabdevanja, usluge podrške korisnicima, obuku i tehničke podatke.

Prenos i širenje podataka o misiji koje Blok 4 F-35 prikuplja biće od ključnog značaja za efikasnost u realnom borbenom okruženju. Glavni cilj Bloka 4 je da pruži pilotima opremu i sposobnosti neophodne za vođenje i pobedu u borbi sa elektromagnetnim spektrom.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)