NAPAD NA LIBAN - BORBE BEZ GRANICA: Vri na Bliskom istoku, posle eksplozija u Kermanu, iranski zvaničnici upiru prst u SAD

A.Vojinović

05. 01. 2024. u 07:00

NEDUGO pošto je temperaturu na Bliskom istoku podiglo ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Saleha el Arurija u Bejrutu, došlo je do razornih eksplozija u iranskom gradu Kermanu u kojem je nastradalo najmanje 103 ljudi. Iako nijedna grupa zasad nije preuzela odgovornost za napad, koji je Teheran okarakterisao kao teroristički, Iran je optužio SAD i Izrael da su imali glavnu ulogu u njegovoj organizaciji. Vašington je odlučno odbacio te tvrdnje, ali velika napetost na Bliskom istoku preti širenjem sukoba. Zbog pretnje od eskalacije, nemačko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je svoje državljane da ne putuju u Liban i da brzo napuste tu zemlju.

НАПАД НА ЛИБАН - БОРБЕ БЕЗ ГРАНИЦА: Ври на Блиском истоку, после експлозија у Керману, ирански званичници упиру прст у САД

Tanjug

Na put za Bliski istok juče se uputio i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji će posetiti Izrael.

- SAD nisu ni na koji način umešane u napad koji se dogodio u Iranu, a Vašington nema razloga da veruje ni da je Izrael bio umešan u eksplozije - izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je rekao i da administracija predsednika SAD Džoa Bajdena od početka rata između Izraela i Hamasa radi na prevenciji da se konflikt ne proširi.

- Iako je Vašington i dalje neverovatno zabrinut zbog potencijala za takvu eskalaciju, te brige nisu ništa veće posle napada u Libanu i Iranu - rekao je.

Trzavice na liniji Izrael-Hezbolah pogoršale su se od ubistva Arurija, zbog kojeg je lider Hezbolaha Hasan Nasrala zapretio "borbom bez granica", ukoliko Izrael napadne Liban.

Istovremeno, libanski bezbednosni zvaničnik rekao je da je napad na zamenika lidera Hamasa Saleha el Arurija, koji je juče sahranjen u Bejrutu, izvršen borbenim avionom, a ne dronom kako je prvobitno objavljeno u tamošnjim medijima, preneo je "Džeruzalem post".

- Izraelske snage ispalile su šest navođenih projektila, od kojih su četiri eksplodirala. Dva od njih su uništila dva sprata i direktno pogodila salu za sastanke Hamasa u južnoj četvrti Bejruta - rekao je on.

U napadu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na južni Liban ubijeno je još četvoro članova Hezbolaha, preneo je "Tajms of Izrael", čime je ukupan broj nastradalih povećan na 151. IDF su saopštile da su izvele napad na "terorističku ćeliju koja je delovala u južnom libanskom selu Jarun". Kako su dodale, u još jednoj oblasti na jugu Libana, gađane su "posmatračke sposobnosti Hezbolaha" i druga vojna infrastruktura.

Sukobi se nastavljaju i u Pojasu Gaze, u gradu na jugu enklave u Kan Junisu gde je u jučerašnjim napadima ubijeno 14 Palestinaca, uključujući devetoro dece, izvestila je "Al Džazira". IDF su ubile još dva naoružana borca Hamasa koji su se krili u obližnjoj zgradi, dok je jedan bombarder IDF-a pogodio Hamasovo skladište oružja u Kan Junisu.

Istovremeno, SAD i još 11 zemalja objavile su zajedničko saopštenje u kojem su ponovile poziv jemenskim Hutima, koji su pojačali napade na komercijalne brodove u Crvenom moru zbog rata u Gazi, da prekinu sa akcijama.

- Huti će snositi odgovornost za posledice ako nastave da ugrožavaju živote, globalnu ekonomiju i slobodan tok trgovine u ključnim plovnim putevima u regionu - navodi se u saopštenju koje su objavile SAD, Australija, Bahrein, Belgija, Britanija, Kanada, Danska, Nemačka, Italija, Japan, Holandija i Novi Zeland.

I članovi Saveta bezbednosti UN pozvali su Hute da obustave napade na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu i upozorili da se tim napadima ugrožavaju regionalna stabilnost, sloboda plovidbe na globalnom nivou i snabdevanje hranom.

Izrael je, istovremeno, optužio UN da odugovlače sa isporukom humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

- Ne možete stalno izbegavati činjenice, ne postoji kolektivna kazna. Otvorena su dva prelaza. Rekli ste da možete da prebacite 200 kamiona dnevno u Kerem Šalom, ali ne skrećete 100. Tokom poslednjih 80 dana, prilagodili smo se, sve što ste radili je odugovlačenje - navela je izraelska služba na "Iksu".

Stejt department: Nema genocida u Gazi

SAD nisu primetile dela koja bi predstavljala genocid u Gazi, saopštio je potparol Stejt departmenta Metju Miler povodom zahteva Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde (MSP) da se izraelske akcije u Pojasu Gaze proglase genocidom. "To nisu optužbe koje treba olako iznositi. Ne vidimo nikakva dela koja predstavljaju genocid", rekao je Miler. U podnesku Južne Afrike MSP navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta, i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u celini ili delimično. Južna Afrika traži od MSP da izda privremene mere kojima bi Izraelu bilo naloženo da prekine svoje vojne operacije u Gazi. Sud je zakazao javne rasprave po ovom pitanju za 11. i 12. januar, dok je Izrael naglasio da će se braniti protiv svih optužbi.

Saučešće Vučića Raisiju

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće narodu Irana i predsedniku Ebrahimu Raisiju zbog tragedije u Kermanu u kojoj je ubijeno više od sto ljudi. "Duboko sam potresen užasnim aktom terorizma u Iranu, u kojem je živote izgubilo preko stotinu ljudi. Prijateljskom iranskom narodu i predsedniku Raisiju izjavljujem saučešće, a povređenima i njihovim porodicama želim brz oporavak", napisao je Vučić na svom nalogu na "Iksu".

Upali u Skupštinu Kalifornije

STOTINE demonstranata koji su pozivali na prekid vatre u Pojasu Gaze, prekinulo je sednicu skupštine Kalifornije, primoravajući je da prekine rad samo nekoliko trenutaka pošto je započelo zasedanje. Oni su, noseći crne majice, ušli i pevali "prekinite vatru odmah" i "pustite Gazu da živi".

- Mi smo Jevreji i stanovnici Kalifornije. Članovi skupštine, pozivamo vas da nam se pridružite u zahtevu za prekid vatre, odmah - uzviknuli su demonstranti, preneo je AP.

Predsedavajući skupštine iz redova demokrata Džim Vud pokušao je da nastavi sednicu, uprkos pevanju, ali samo nekoliko minuta kasnije morao je da je prekine. Demonstranti su pozdravili potez kada su zvaničnici ugasili svetlo u sali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)