U BRAZILU RAZBIJEN ILEGALNI LANAC: Oružje vredno 225 miliona evra dolazilo iz Hrvatske i Slovenije

Novosti online

05. 12. 2023. u 17:30

BRAZILSKA policija razbila je milionski lanac ilegalne trgovine oružjem iz Evrope u Južnu Ameriku, objavilo je brazilsko ministarstvo pravosuđa. Kako navode, kompanija sa sedištem u Asunsionu u Paragvaju navodno je uvezla hiljade pištolja, pušaka i municije od nekoliko evropskih proizvođača u Hrvatskoj, Turskoj, Češkoj i Sloveniji.

У БРАЗИЛУ РАЗБИЈЕН ИЛЕГАЛНИ ЛАНАЦ: Оружје вредно 225 милиона евра долазило из Хрватске и Словеније

Foto: AP

U saopštenju se kaže da je oružje vredno oko 225 miliona evra. Navodno je uvezeno iz Evrope u Paragvaj, a onda je preprodavano grupama posrednika koji su operisali na granici između Brazila i Paragvaja, a koji su ga zatim preprodavali moćnim kriminalnim frakcijama u Brazilu.

Istraga je započela 2020. godine u policijskoj stanici u Vitoriji da Konkvista na severoistoku Brazila gde su uhapšene dve osobe s 23 pištolja hrvatskog porekla i dve puške sa municijom i patronama.

Nakon toga brazilska policija je pokrenula operaciju kodnog imena „Đakovo“ koja je otkrila višemilionski lanac nezakonite trgovine vatrenim oružjem iz Evrope u Južnu Ameriku.

Kako navodi brazilsko ministarstvo pravosuđa, u razdoblju od tri godine kompanija koju istražuju uvezla je oko 43.000 komada oružja u Paragvaj vrednog 1,2 milijarde brazilskih reala, odnosno oko 225 miliona evra, preneo „Jutarnji list“.

Kako navodi policija, tokom tog razdoblja izvršeno je 67 pretresa pa je na teritoriji Brazila zaplenjeno ukupno 659 komada oružja.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)