VELIKA AKCIJA EVROPOLA: Preko 500 uhapšenih, zaplenjeno 300 komada oružja i tona droge

Novosti online

30. 11. 2023. u 22:49

EVROPOL je uhapsio 566 osoba i zaplenio preko 300 komada oružja i gotovo tonu droge širom južne Evrope u okviru nedelju dana koordinisanih zajedničkih akcija EMPACT, u kojoj je učestvovalo 26 evropskih zemalja i niz međunarodnih organizacija, navedeno je na sajtu te evropske organizacije.

ВЕЛИКА АКЦИЈА ЕВРОПОЛА: Преко 500 ухапшених, заплењено 300 комада оружја и тона дроге

Crnogorska policija u akciji, Foto Uprava policije

Službenici su u periodu od 13 do 18 novembra, priveli gotovo 290 000 subjekata, otkrivši 2 229 ilegalnih ulazaka, u akcijama koje su uključivale saradnju pojačane provere na spoljnim granicama EU i specijalne operacije u evropskim zemljama.

Tokom akcije, koordinirane iz međunarodnog koordinacionog centra uspostavljenog u Skoplju, u kojoj je učestvovalo više od 22 000 službenika policije, žandarmerije, graničara, carinskih organa i nacionalnih jedinica, zaplenjeno je preko 300 komada oružja i 20 206 komada municije, kao i gotovo tona droge.

Srbija je, zajedno sa službenicima iz Moldavije, Ukrajine i zemljama regiona, bila uključena u sajber patroliranje, tokom kog je otkriveno 120 naloga i pojedinaca povezanih sa trgovinom vatrenim oružjem, od čega je 94 otkriveno preko aplikacija za razmenu poruka, 11 na internet prodavnicama i 10 na drugim veb-sajtovima i 5 na „dark vebu“.

Sajber patroliranje bilo je fokusirano na praćenje i istražne aktivnosti na različitim veb lokacijama, forumima i internetu, kao i na aplikacije za razmenu poruka i društvene mreže.

U okviru internet patroliranja, operativne aktivnosti bile su usmerene ka otkrivanju nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem i prikupljanju dodatnih informacija o identifikovanim ciljevima.

Tokom nedelju dana zajedničke akcije, koja je rezultirala otvaranjem 121 novog predmeta protiv kriminalnih mreža, Europol je koordinirao razmenu operativnih informacija i rasporedio stručnjake na terenu kako bi terenskim operativcima pružili podršku u realnom vremenu.

Dva holandska tima sa specijalnom opremom za skeniranje na nadgledali su prelaze u Grčkoj i Crnoj Gori, dok su spoljne granice EU nadgledali službenici Fronteksa.

Kurir.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija