NOVI PROBLEM ZA VLAST U KIJEVU: Visoki ruski zvaničnik ne vidi šanse za prekid vatre - Članice NATO-a se "kockaju"

Novosti online

29. 11. 2023. u 22:42

ZAMENIK ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da ne vidi šanse za prekid vatre u ukrajinskom sukobu naredne godine zato što su Kijev i njegove zapadne pristalice zauzeli stav koji je za Moskvu potpuno neprihvatljiv.

НОВИ ПРОБЛЕМ ЗА ВЛАСТ У КИЈЕВУ: Високи руски званичник не види шансе за прекид ватре - Чланице НАТО-а се коцкају

Foto: EPA/JUSTIN LANE

"Bild" je nedavno izvestio da SAD i Nemačka hoće da nateraju Zelenskog da pregovara tako što će Kijevu slati tek onoliko oružja koliko mu je potrebno da se odbrani, ali ne i da sprovede novu ofanzivu. Vašington je ovaj izveštaj demantovao.

Uprkos pisanju medija, Rjabkov smatra da prekid vatre nije realan scenario za blisku budućnost.

"Nažalost, SAD predvode zapadnu grupu koja samo recituje 'mirovni plan Zelenskog' kao mantru, tvrdeći da je to jedina moguća osnova za mir", rekao je on u intervjuu za list "Izvestija" i dodao da je dijalog "na ovoj osnovi nemoguć".

Upitan da li očekuje prekid vatre sledeće godine, Rjabkov je odgovorio negativno.

"Očekujem da se ciljevi specijalne vojne operacije bezuslovno ostvare", rekao je.

"Mirovni plan" koji je Zelenski predložio prošle godine podrazumeva da Kijev ponovo preuzme kontrolu nad teritorijama koje su bile u okviru ukrajinskih granica pre 2014. godine, dok bi Moskva trebalo da plati ratnu odštetu i podvrgne ruske zvaničnike Međunarodnom krivičnom sudu. Moskva je ovaj predlog odbacila kao nerazuman.

Rjabkov je ponovio da je širenje NATO-a ka istoku ključni uzrok sukoba u Ukrajini.

Malo je verovatno da će se odnosi Moskve sa vojnim blokom predvođenim SAD oporaviti u skorije vreme zbog "principa i praktičnih razloga", rekao je on za ruski list.

"Ako neko na Zapadu misli da nam je potreban taj odnos i da ćemo u nekom trenutku doći i tražiti da se on obnovi, to je onda velika greška u proceni", rekao je on.

Članice NATO-a se "kockaju" zadiranjem u fundamentalne ruske interese i očigledno veruju da ne može biti ograničenja za povećanje uloga, ali tako "mogu završiti među gubitnicima", upozorio je Rjabkov.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: Pojas Gaze pod bombama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)