SAMIT NATO O UKRAJINI I KINI: Kijev ima podršku za ulazak u Alijansu, Peking nije protivnik

Tanjug

28. 11. 2023. u 18:47

GENERALNI Sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su ministri spoljnih poslova članica Alaijanse na današnjem sastanku ponovili odlučnost da podrže Ukrajinu na njenom putu ka NATO kao i njenoj odbrani u ratu sa Rusijom, a da će kasnije u toku dana biti reči o situaciji na Zapadnom Balkanu.

САМИТ НАТО О УКРАЈИНИ И КИНИ: Кијев има подршку за улазак у Алијансу, Пекинг није противник

FOTO: Tanjug/AP

-Poslednjih dana videli smo velike nove najave. Nemačka je obećala osam milijardi evra za sledeću godinu. A Holandija je obećala više od dve milijarde evra. Rumunija je otvorila centar za obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16. Saveznici, uključujući SAD i Finsku, šalju više protivvazdušne odbrane i municije, a 20 saveznika je uspostavilo koaliciju protivvazdušne odbrane za Ukrajinu. Sve ovo pomaže u spasavanju ukrajinskih života i šalje poruku Rusiji da naša podrška neće posustati, saopštio je Stoltenberg na konferenciji za novinare posle prvog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO.

Stoltenberg je rekao da će se kasnije danas, na sastanku koji će uslediti, ministri osvrnuti na situaciju na Zapadnom Balkanu.

-Sutra će nam se ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pridružiti u Savetu NATO-Ukrajina na prvom sastanku na ovom nivou u Savetu NATO-Ukrajina, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da su na sastancima ministri izrazili zabrinutost zbog rata na Bliskom istoku.

-Pozdravljam produženje pauze u neprijateljstvima između Izraela i Hamasa. Ovo je omogućilo preko potrebnu pomoć ljudima u Gazi, oslobađanje više talaca i pružanje više humanitarne pomoći, naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da je na sastanku bilo reči i o odnosima NATO i Kine, i kako je rekao, izazovima koje ona predstavlja za evroatlantsku bezbednost.

-Kina nije protivnik i pozdravljam što se saveznici upuštaju u dijalog sa Pekingom o pitanjima od zajedničkog interesa. U isto vreme, moramo biti jasni u pogledu uticaja kineske politike prinude na našu bezbednost. NATO će ostati regionalni savez Evrope i severne Amerike. Ali izazovi sa kojima se suočavamo su globalni. Zato moramo bliže da sarađujemo sa partnerima, uključujući i one u Indo-Pacifiku, da bismo se zalagali za naše vrednosti i naše interese, rekao je Stoltenberg.

Stoltenber je istakao i da su na sastancima saveznici NATO odobrili prvu kvantnu strategiju NATO-a.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

-Kvantne tehnologije mogu ojačati našu sajber bezbednost i sposobnosti. Ali one se takođe mogu koristiti protiv nas. Naša nova strategija će nam pomoći da iskoristimo mogućnosti koje pružaju kvantne tehnologije, dok istovremeno sprečavamo konkurente da koriste ove tehnologije protiv nas, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar je rekao da su se tokom ovog meseca NATO saveznici složili da unaprede flotu AVAKSA komandnim i kontrolnim avionima nove generacije.

-Proizvodnja šest novih aviona 'Boeing E-7A Vedgetail' počeće u narednim godinama, a prvi će biti spreman za upotrebu do 2031. Ovaj projekat će biti jedna od najvećih nabavki NATO-a i daće ključni doprinos našoj integrisanoj vazdušnoj i protivraketnoj odbrani u budućnosti“, rekao je Stoltenberg.

On je ocenio da to pokazuje snagu transatlantske odbrambene saradnje.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?