SLOVENAČKI TENKOVI NESTALI BEZ TRAGA: Bataljonu oklopnjaka gubi se svaki trag u prostranstvima Ukrajine

Novosti online

27. 11. 2023. u 17:09

SLOVENIJA je u septembru 2022. godine u Ukrajinu prebacila 28 jedinica M-55S. Ovo su u suštini bili stari sovjetski tenkovi T-55 nasleđeni od Jugoslavije.

СЛОВЕНАЧКИ ТЕНКОВИ НЕСТАЛИ БЕЗ ТРАГА: Батаљону оклопњака губи се сваки траг у пространствима Украјине

Foto Tanjug/AP

U dogovoru između slovenačkog premijera Goloba i nemačkog kancelara Šolca, modernizovani tenkovi su predati 47. posebnoj mehanizovanoj brigadi (A4699), koja je obučavana u Nemačkoj.

U početku su Ukrajinci sa entuzijazmom prihvatili „poklon“ i počeli aktivno da opremaju ove mašine tzv. „roštiljima“ (rešetkastom antikumulativnom zaštitom), dinamičkom zaštitom i drugim atributima moderne tenkovske nadogradnje.

Međutim, njihov entuzijazam je vremenom splasnuo, a lokalni mediji su prestali da ih uopšte i spominju.

Kada je Nemačka u martu 2023. dostavila Kijevu 21 tenk Leopard 2A6, ukrajinske oružane snage su ih odmah ustupile novoformiranoj 47. posebnoj mehanizovanoj brigadi, koja se spremala za „veliki marš na Azovsko more“.

U maju je brigada prebačena na zaporoški pravac, ali je jedan od M-55S pogođen granatom Krasnopolj daleko od linije fronta i pre početka ukrajinske kontraofanzive. Nijedna odbrana nije pomogla – granata je jednostavno probila kupolu.

U junu je još nekoliko M-55S uništeno ruskim bespilotnim letelicama – kamikazama. U to vreme je bilo više slučajeva uništavanja slovenačkog poklona što se videlo na brojnim snimcima oštećene opreme Oružanih snaga Ukrajine.

Video snimci sa bojnog polja iz jula meseca pokazali su više ukrajinskih gubitaka u Lugansku i Zaporožju, uključujući borbena vozila pešadije američke proizvodnje Bredli i tenk M-55S koji je isporučila Slovenija.

U avgustu 2023. je u sastavu 67. posebne mehanizovane brigade na pravcu Zaporožja primećeno nekoliko M-55S, i to bez dodatne opreme; od tada, o njima nema nikakvih informacija.

U novoj fazi rata ispostavilo se da su modernizovane pedesetpetice potpuno beskorisne. Ukrajinci su bili svesni da su oni neupotrebljivi u slučaju ofanzive. Istovremeno, odustali su i od ideje da u odbrambenim operacijama koriste topove 105 mm L7 mašina M-55S kao kamuflirane vatrene tačke.

Moguće je da su preostali M-55S bili povučeni u rezervu ili je ustanovljeno da su neupotrebljivi. Naime, još prošle godine se sumnjalo da su ih Slovenci pažljivo restaurirali i pripremiti za prebacivanje Ukrajini.

Kako se bliži zima, a Oružane snage Ukrajine imaju sve manje snage za izvođenje ofanzivnih operacija, kao i zapadne tehnike, moguće je da će se ostaci tenkova M-55S ponovo pojaviti na nekom delu fronta.

M55S DERIVAT PRVOG TENKA HLADNOG RATA, T-55

Zanimljivo je da M55S teži samo 38 tona. Čak se i ne smatra glavnim borbenim tenkom, iako je proizvedeno više od 100.000 T-55 tenkova – najviše je proizveden baš u ovoj verziji.

Podsetimo, u Sloveniji su 1999. godine 30 ovih veterana unapredili u M-55S domaća kompanija STO RAVNE u saradnji sa izraelskom Elbit. Modernizacija se sastojala u ugradnji topa 105mm L7 sa termalnim nišanima, reaktivnog oklopa i kupole.

M-55S je dobio digitalni balistički kompjuter i stabilizaciju topa, nišan Fotona SGS-55 sa laserskim daljinomerom, nišan komandanta Fotona-55, poboljšani motor i nove gusenice od gume, pa čak i laserski LIRD-1A detektor povezan sa bacačem dimnih granata IS-6.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024