UKRAJINSKI GENERAL: Konflikt u Ukrajini se može proširiti, a Rusija se modernizuje uz pomoć saveznika

P. Z. S. / rt.com

27. 11. 2023. u 15:56

GRANICE ukrajinskog sukoba mogle bi se proširiti ako Rusija nastavi da povećava proizvodnju oružja, dok kijevske trupe budu lišene naprednog naoružanja zapadnih saveznika, rekao je ukrajinski general-potpukovnik Sergej Naev za Ej-Bi-Si njuz.

УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ: Конфликт у Украјини се може проширити, а Русија се модернизује уз помоћ савезника

Foto Tanjug/AP

Naev, koji je zadužen za odbranu severne granice Ukrajine, rekao je u subotu da je bitka između Ukrajine i Rusije postala „rat za resurse“, napominjući da će smanjenje zapadne vojne pomoći imati ozbiljan uticaj na odbrambene sposobnosti Ukrajine.

On je tvrdio da Rusija svoje resurse dobija uz pomoć Severne Koreje i Irana. On je takođe istakao da je „tehnologija kritična“, upozoravajući da ako Moskva proizvede više oružja i tehnološki se unapredi uz pomoć svojih saveznika, neprijateljstva bi se mogla proširiti izvan istoka i juga Ukrajine.

Iran je odbacio optužbe da je Rusiji isporučio vojne bespilotne letelice za upotrebu u vojnim operacijama u Ukrajini. Međutim, iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan priznao je da su neki dronovi isporučeni Rusiji pre eskalacije sukoba u Ukrajini u februaru 2022.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je negirao navode Zapada o isporukama municije iz Severne Koreje u Rusiju, napominjući da „oni to stalno prijavljuju, ali ne pružaju nikakve dokaze“.

Od juna, Ukrajina je vodila kontraofanzivu, ali tek treba da postigne značajnije dobitke na bojnom polju. Krajem oktobra, Zelenski je za Tajms rekao da „niko“ ne veruje u pobedu Kijeva koliko on, dok se „iscrpljenost ratom kotrlja kao talas“.

Ukrajinske trupe i dalje trpe velike gubitke na linijama fronta. Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, do kraja oktobra Kijev je od početka kontraofanzive izgubio preko 90.000 poginulih i ranjenih vojnika. Šojgu je u utorak rekao da su samo od početka novembra ukrajinske oružane snage izgubile više od 13.700 pripadnika i oko 1.800 tenkova, kao i drugog teškog naoružanja.

Tokom vanrednog samita G20 u sredu, ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da Moskva nikada nije odbila mirovne pregovore sa Kijevom i da je u stvari Zelenski potpisao dekret kojim se zakonski zabranjuju takvi pregovori sa Rusijom.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost