PREGOVORI U ASTANI: Rusija smatra Kazahstan najbližim saveznikom

Novosti onlajn

10. 11. 2023. u 10:54

PREDSEDNICI Rusije i Kazahstana Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev potpisali su juče zajedničku izjavu nakon pregovora u Astani i akcioni plan saradnje za period 2024–2026.

ПРЕГОВОРИ У АСТАНИ: Русија сматра Казахстан најближим савезником

Foto: Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putin je boravio u poseti Kazahstanu, gde mu je kazahstanski predsednik priredio svečani doček u svojoj rezidenciji u Astani.

Lideri su imali sastanak u četiri oka, a zatim i u proširenom formatu. Obratili su se i učesnicima Foruma međuregionalne saradnje dve zemlje.

Putin je tokom razgovora s Tokajevom, na sastanku u proširenom sastavu, istakao da Rusija smatra Kazahstan najbližim saveznikom.

- Rusija i Kazahstan su saveznici, ali ne prosto saveznici, već najbliži mogući saveznici. Takvi odnosi razvili su se tokom niza prethodnih godina. Zahvalan sam predsedniku Tokajevu na tome što je očuvao tu tendenciju jačanja naših odnosa, što nesumnjivo ide u prilog našim narodima - rekao je ruski lider.

Prema njegovim rečima, Moskva i Astana mogu da reše sva važna pitanja, bez obzira na sve poteškoće aktuelne situacije.

Dvojica predsednika prethodno su razgovarali u četiri oka. Na početku tog susreta Putin je ocenio da se strateško partnerstvo i savezništvo između dve zemlje pouzdano razvijaju.

- Rusija i Kazahstan imaju dobar potencijal u agrarnoj sferi, postoje dobre mogućnosti da osiguraju svoje interese i da pomognu partnerima u svetu - rekao je ruski predsednik.

Zajednička izjava koju su potpisala dva predsednika sadrži tačke o razvoju saradnje u odbrambenoj, vojnoj i vojnotehničkoj oblasti, a u dokumentu se navodi da je vojnopolitička saradnja Rusije i Kazahstana usmerena na osiguranje bezbednosti i povećanje odbrambene sposobnosti dve zemlje, kao i da nije usmerena protiv trećih strana.

Zajednička izjava, kako prenose mediji, upriličena je uoči desetogodišnjice potpisivanja sporazuma između Rusije i Kazahstana o dobrosusedskim odnosima i saradnji u 21. veku.

Pored toga, ministri energetike Kazahstana i Rusije Almasadam Satkalijev i Nikolaj Šuljginov potpisali su memorandum o saradnji na projektima izgradnje tri termoelektrane u Kazahstanu. Dokumentom je predviđena izgradnja termoelektrana u gradovima Kokšetau, Semeju i Ust-Kamenogorsku.

(Politika)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!