"KANADA, SIGURNO UTOČIŠTE TERORISTA" Indija oštro oplela po Trudou

Novosti Onlajn

22. 09. 2023. u 18:22

INDIJA je Kanadu nazvala „sigurnim utočištem za teroriste“ nakon suspenzije viza za kanadske državljane, pošto su posledice sve veće zbog optužbi Otave da Nju Delhi potencijalno stoji iza atentata na separatističkog aktivistu Sika na svom tlu.

КАНАДА, СИГУРНО УТОЧИШТЕ ТЕРОРИСТА Индија оштро оплела по Трудоу

FOTO: Tanjug/AP/Justin Tang/The Canadian Press

U oštro sročenoj izjavi novinarima u četvrtak, portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči rekao je da Kanada treba da „zabrine za svoju međunarodnu reputaciju“ nakon svojih eksplozivnih optužbi. Dodao je: „Ako govorite o pitanjima reputacije i šteti reputaciji, ako postoji neka zemlja koja treba da pogleda ovo, mislim da je to Kanada i njena sve veća reputacija kao mesta, kao sigurnog utočišta za teroriste, za ekstremiste i za organizovani kriminal“.

Njegovi komentari usledili su nakon indijskog poteza da suspenduje zahteve za vize za kanadske građane zbog, kako kaže, „bezbednosnih pretnji“ diplomatama u zemlji.

- Pitanje je podsticanje nasilja, nerad kanadskih vlasti, stvaranje okruženja koje remeti funkcionisanje naše visoke komisije i konzulata, to je ono što nas tera da privremeno zaustavimo izdavanje viza ili pružanje viza - dodao je Bagči. 

Odnosi između dve zemlje su naglo pali ove nedelje nakon što je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da Indija potencijalno stoji iza ubistva Hardipa Singa Nidžara u junu, separatističkog aktiviste Sika, koga su ubila dvojica maskiranih muškaraca u Sariju u Britanskoj Kolumbiji.

Indija je oštro demantovala te tvrdnje, nazivajući ih „apsurdnim i motivisanim“. Bagči je rekao da Kanada nije dala "nikakve konkretne informacije" u prilog optužbama. Indijska vlada dugo je optuživala Kanadu za neaktivnost u suočavanju sa, kako kaže, separatističkim ekstremizmom Sika koji ima za cilj stvaranje zasebne domovine Sika koja bi bila poznata kao Kalistan i uključivala delove indijske države Pendžab.

BONUS VIDEO: BIZARAN FESTIVAL - "Dok se krv ne prolije"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)